fbpx
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ 15€ (Για τον υπόλοιπο κόσμο από 120€)

Τσουκνίδα – Αποκαλύπτοντας τα Οφέλη της στην Υγεία

Πώς μπορεί ένα τόσο άγριο βότανο να κρύβει τόσα πολλά θεραπευτικά οφέλη; Και όμως η φύση έχει πολλά μυστικά ακόμα. Διαβάζοντας παρακάτω θα εντυπωσιαστείς για τις ιδιότητες της Τσουκνίδας!

Η τσουκνίδα, επιστημονικά γνωστή ως Urtica dioica, είναι ένα φυτό με ιστορία που μας ταξιδεύει χιλιάδες χρόνια πίσω. Συγκεκριμένα, παρά την αγκαθωτή εμφάνισή της και το συχνά «δυσάρεστο» τσίμπημα που μπορεί να προκαλέσει, αυτό το φυτό είναι μια πηγή ισχυρών θρεπτικών και φαρμακευτικών ιδιοτήτων. Κάθε άλλο, αξίζει μια πιο προσεκτική ματιά!

Αγοράστε την τσουκνίδα εδώ:

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τα οφέλη της στην υγεία μας και πως μπορούμε να την καταναλώσουμε.

 

ιδιότητες τσουκνίδας - nettle properties

Εικόνα από: gojak

Τσουκνίδα – Ιστορία

Αρχικά, η τσουκνίδα ανήκει στην οικογένεια Urticaceae (Κνιδοειδή) και είναι ποώδες, αυτοφυές φυτό με περισσότερα από 500 είδη παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό της είναι η αίσθηση που δίνει όταν έρχεται σε επαφή με το γυμνό δέρμα, προκαλώντας έντονο κνησμό και ευαισθησία. Για την ακρίβεια, αυτό συμβαίνει καθώς περιέχει τοξίνες στα τριχίδια που την καλύπτουν όπως οι ακετυλοχολίνες, το μυρμηκικό οξύ και οι ισταμίνες. Για να εξουδετερώσει κανείς αυτές τις τοξίνες, θα πρέπει βράσει ή να ψήσει το φυτό σε συγκεκριμένες υψηλές θερμοκρασίες.

Προέλευση και Διανομή

Η κοινή τσουκνίδα είναι εγγενής στην Ευρώπη, την Ασία, τη βόρεια Αφρική και τη Δυτική και Βόρεια Αμερική. Επιπλέον, είναι γνωστή για την προσαρμοστικότητά της και μπορεί να τη βρει κανείς να αναπτύσσεται σε πολλά και διαφορετικά περιβάλλοντα. Δάση, χωράφια έως και παρυφές δρόμων και κήπων.

Αγοράστε την τσουκνίδα εδώ:

Όσον αφορά την ελληνική ύπαιθρο, αναπτύσσεται αυτοφυώς σε ορεινά μέρη κυρίως όπου υπάρχει υγρασία. Πιο συγκεκριμένα, ο βλαστός της φτάνει σε ύψος ενός μέτρου ενώ τα άνθη της είναι μικρά, πρασινόλευκα και άοσμα. Ολόκληρο το φυτό καλύπτεται από αδενώδεις τρίχες που κατά την επαφή τους με το δέρμα προκαλούν φαγούρα. Επίσης, η τσουκνίδα είναι εύκολα αναγνωρίσιμη καθώς έχει χαρακτηριστικά μυτερά φύλλα σε σχήμα καρδιάς καλυμμένα με μικροσκοπικά τριχίδια. Ανθίζει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και η συλλογή της γίνεται με γάντια.

τσαι τσουκνιδας - nettle's tea

Εικόνα από: HeikeRau

Τσουκνίδα και η Διατροφική της Αξία

Η τσουκνίδα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, Α, Κ, Ε, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ και σε ιχνοστοιχεία όπως πυρίτιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο, χαλκό, ασβέστιο και κάλιο. Επιπλέον περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες ενώ παράλληλα είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, διαιτητικών ινών και απαραίτητων αμινοξέων. Όταν μαγειρεύεται, τα φύλλα τσουκνίδας παύουν να προκαλούν ερεθισμό και μπορούν να καταναλωθούν όπως το σπανάκι ή να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα πιάτα, όπως σούπες, τσάι και smoothies.

Επομένως, η τσουκνίδα είναι άκρως θρεπτική για τον οργανισμό μας και ενδείκνυται η κατανάλωσή της στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Άλλωστε, ήδη από την αρχαιότητα ήταν πολύ γνωστή η χρήση της στην Ιατρική κυρίως ως διουρητικό, καθαρτικό και αιμοστατικό.

 

Υγεία και Φαρμακευτικά Οφέλη της Τσουκνίδας

Γνωρίζατε πως η τσουκνίδα αποτελεί σημαντικό ρόλο στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες; Συγκεκριμένα, διαθέτει ένα ευρύ φάσμα ιδιοτήτων, όπως αντιφλεγμονώδη, αναλγητική, διουρητική, αντιαιμορραγική, αντιρευματική και αντιαλλεργική δράση. Η δράση της τσουκνίδας καταγράφηκε από το Χρύσιππο, τον Αριστοφάνη και τον Ησίοδο, ενώ στα ρωμαϊκά χρόνια οι λεγεωνάριοι τρίβονταν με τα φύλλα της για να ζεσταθούν. Ο Ιπποκράτης κατέταξε την τσουκνίδα ανάμεσα στα φυτά “πανάκεια” και τη συνέστησε για την θεραπεία 61 ασθενειών.

Επίσης, ο Έλληνας ιατρός Γαληνός συνιστούσε σε βιβλίο του την τσουκνίδα ως διουρητικό, καθαρτικό ενώ ακόμα θεράπευε τη γάγγραινα, τα οιδήματα, τη ρινορραγία, ασθένειες σπλήνας, την πνευμονία, το άσθμα και πολλά ακόμη.

Το φυτό αυτό συχνά το χρησιμοποιούν για παθήσεις των αρθρώσεων και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας. Το εκχύλισμα φύλλων τσουκνίδας είναι γνωστό ότι έχει διουρητικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να αποβάλλει τα απόβλητα και τα υπερβολικά υγρά, συμβάλλοντας στην υγεία των νεφρών και και του ουροποιητικού συστήματος.

Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα φύλλα τσουκνίδας μπορούν επίσης να υποστηρίξουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας τα δυνητικά χρήσιμα για άτομα με διαβήτη. Παράλληλα μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση και στην υγεία της καρδιάς.

Η ρίζα τσουκνίδας, από την άλλη πλευρά, είναι κατάλληλη για τη θεραπεία προβλημάτων που αφορούν τον προστάτη. Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (BPH), μιας κοινής πάθησης που επηρεάζει τους άνδρες καθώς γερνούν.

Αγοράστε την τσουκνίδα εδώ:

Πως μπορούμε να καταναλώσουμε την τσουκνίδα;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η τοξική δράση του φυτού παύει να ισχύει με το βρασμό ή το μαγείρεμα. Συνεπώς μπορεί να την χρησιμοποιήσετε στην μαγειρική σε πίτες, σούπες, βραστά χόρτα και σε μορφή αφεψήματος. Είναι πολύ σημαντικό, το φυτό που βρίσκουμε να είναι καθαρό προς κατανάλωση λόγω της επιμόλυνσης στα σημεία που ευδοκιμεί.

Μπορεί κανείς να μαγειρέψει τις τσουκνίδες είτε μόνες τους είτε με άλλα χόρτα. Επιπλέον, είναι ιδανικές για πίτα, ενώ μπορείτε να ετοιμάσετε και πεντανόστιμη σούπα που λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες και ιδιαίτερα τονωτικό. Χάρη στις διουρητικές ιδιότητες της τσουκνίδας βοηθάει στην απώλεια του βάρους και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Ιδανική για ως ένα υγιεινό ρόφημα!

Το θαυματουργό αυτό φυτό έχει πράγματι πολυτάλαντες ιδιότητες! Πάμε να δούμε πως μπορούμε να το μετατρέψουμε σε ένα υγιεινό ρόφημα!

Αρχικά, προσθέτουμε σε φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα ζεστό νερό (θερμοκρασίας 90 oC, λίγο πριν το βρασμό) και τα αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά. Έπειτα, στραγγίζουμε τα φύλλα και απολαμβάνουμε το ρόφημα σκέτο ή με χυμό από λεμόνι! Είναι ένα κατάλληλο φάρμακο για το κρύωμα και το βήχα, ενώ παράλληλα βοηθάει στην αλλεργική ρινίτιδα, την υπέρταση κι άλλες παθήσεις του πεπτικού συστήματος.

Από την άλλη, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την τσουκνίδα για εξωτερική χρήση, προετοιμάζετε με τον παραπάνω τρόπο σε πιο συμπυκνωμένο αφέψημα. Δηλαδή, μπορείτε να προσθέσετε 2 με 4 κουτάλια σε 200 γραμμάρια νερό. Ιδανικό για ρευματισμούς, νευραλγίες και για εντριβές.

 

Προφυλάξεις και Εκτιμήσεις της Τσουκνίδας

Ενώ η τσουκνίδα προσφέρει πολλά οφέλη, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή όταν χειρίζεστε το φυτό. Ιδανικά, θα πρέπει να φοράτε γάντια τόσο κατά τη συλλογή της όσο και κατά τη διαχείρισή της.

Γενικότερα, η κατανάλωσή της τσουκνίδας είναι αρκετά ασφαλής. Παρ’ όλα αυτά, περιστασιακά η λήψη εκχυλίσματος μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές. Επιπλέον, άτομα με διαβήτη ή ουρολογικά προβλήματα, θα πρέπει να λάβουν συμβουλές από το γιατρό τους πριν τη χρήση της. Τέλος, είναι ιδανικό κατά την εγκυμοσύνη οι μέλλουσες μαμάδες να αποφεύγουν την κατανάλωση τσουκνίδας λόγω της ιδιότητά της να διεγείρει τις συσπάσεις της μήτρας.

Συμπέρασμα

Η τσουκνίδα, παρά τη φήμη της ως παράσιτο του κήπου και τον αμυντικό της μηχανισμό, είναι ένα απίστευτα ευεργετικό φυτό. Οι θρεπτικές και φαρμακευτικές της ιδιότητες την κάνουν πολύτιμη, και όπως όλα τα βότανα της Ελληνικής γης προσφέρει πολλά.

Βρείτε όλα μας τα θεραπευτικά βότανα εδώ.

 

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Βότανα

Συνταγές

Νέα & Ανακοινώσεις

Ευχαριστούμε πολύ τα παρακάτω websites για τη συνδρομή τους σε επιπρόσθετο, ελεύθερο φωτογραφικό υλικό (free stock) που χρησιμοποιείται στην ιστοσελίδα μας:

Pixabay.com
Pexels.com
Unsplash.com
Freepik.com
Canva.com
Adobe.com
Σταύρος Δεβεράκης (Φωτογράφος)

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!