fbpx
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ 15€ (Για τον υπόλοιπο κόσμο από 120€)

Η πολύτιμη γη μας...

Οικογενειακά Κτήματα

«Ομαλός» «Λάκκοι» «Σκορδαλού» «Σούδα»

Στο σμίξιμο τριών ηπείρων Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής, στη μέση ενός απέραντου γαλάζιου βρίσκεται το νησί της Κρήτης.

Οι ιδιαίτερες εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες της έχουν χαρίσει μια από τις πλουσιότερες χλωρίδες παγκοσμίως.

Έχει υπολογισθεί ότι στην Κρήτη υπάρχουν 1.828 αυτοφυή φυτά (τη στιγμή που ολόκληρη η Ελλάδα έχει 6.500 περίπου και ολόκληρη η Ευρώπη 13.000).

Ο πλούτος αυτός δεν αποτυπώνεται μόνο στο συνολικό αριθμό, αλλά και στο ποσοστό του ενδημισμού, στον αριθμό δηλαδή των ειδών που φυτρώνουν μόνο στην Κρήτη και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Στην Κρήτη, ο αριθμός των ενδημικών φυτών ανέρχεται σε περίπου 189 είδη και υποείδη. Δηλαδή το 10% των ειδών χλωρίδας είναι μοναδικά.

Τα πλέον χαρακτηριστικά είδη της χλωρίδας του νησιού είναι τα αρωματικά φυτά, που λόγω των αιθέριων ελαίων που περιέχουν, χρησιμοποιούνται ως συστατικά στη μαγειρική, στην παρασκευή αφεψημάτων αλλά και ως θεραπευτικά.

Η Μαλοτήρα (Sideritis syriaca), το Δίκταμο (Origanum dictamnus), το Φασκόμηλο (Salvia futicosa), η Αγριομαντζουράνα (Origanum microphyllum), το Θυμάρι (Corridothymus capitatus), είναι ορισμένα μόνο από αυτά, που μπορούμε να συναντήσουμε και κυρίως να μυρίσουμε στο νησί.

Πεπεισμένοι από την αρχή για την αξία των κρητικών βοτάνων ξεκινήσαμε με ιδιαίτερη αγάπη από το 2014 τις καλλιέργειες των μοναδικών αυτών φυτών στα κτήματά μας.  Η εγκατάσταση, η καλλιέργεια, η συγκομιδή, η αποξήρανση, η συσκευασία και η προώθηση,  πραγματοποιούνται από εμάς, έχοντας τον έλεγχο σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας.

Ομαλός

Το ξακουστό οροπέδιο του Ομαλού βρίσκεται σε υψόμετρο 1.040 έως 1.250 μέτρων και είναι τριγυρισμένο από τις ψηλές κορυφές των Λευκών Ορέων.

Το κτήμα μας βρίσκεται στην καρδιά του οροπεδίου και πολύ κοντά στην είσοδο του Φαραγγιού της Σαμαριάς, το οποίο είναι το μακρύτερο και ένα από τα πιο επιβλητικά φαράγγια της Ευρώπης.

Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς αποτελεί μία από τις πιο αναγνωρισμένες και βραβευμένες προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδος, ενώ μεταξύ άλλων ανήκει στο δίκτυο Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας (biosphere reserve), περιοχών δηλαδή που χαρακτηρίζονται έτσι από το πρόγραμμα «Άνθρωποι & Βιόσφαιρα» της UNESCO.

Στην ευρύτερη περιοχή του οροπεδίου, συμπεριλαμβανομένου του κτήματός μας,  μέχρι πριν μερικά χρόνια η «Μαλοτήρα», το Κρητικό τσάι του Βουνού (Sideritis syriaca), ήταν αυτοφυής.

Το μήνυμα της φύσης ήταν ξεκάθαρο για εμάς. Η καλοκαιρινή αύρα του οροπεδίου πρέπει να διαχέεται από το άρωμα της Μαλοτήρας.

Λάκκοι

Οι Λάκκοι είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό σχεδόν στο κέντρο του νομού Χανίων με ιδιαίτερα πλούσια παράδοση.

Η μεγάλη πυρκαγιά του 2003 κατέστρεψε ολοκληρωτικά τον ελαιώνα που υπήρχε στο κτήμα του «Κολεσά».

Έντεκα χρόνια αργότερα τα άλλοτε καμένα εδάφη αποτέλεσαν ένα από τα βασικά κτήματά μας.

Στη γύρω περιοχή συναντάμε αυτοφυές δίκταμο, φασκόμηλο, ρίγανη.

Η επιλογή μας ήταν και πάλι ξεκάθαρη, ένα από τα ομορφότερα και διασημότερα αρωματικά φυτά της Κρήτης το Δίκταμο (Origanum dictamnus) θα καλλιεργούνταν εδώ. 

Και τα πιο άγρια και δύσβατα σημεία του κτήματος, θα γέμιζαν με αρωματικά Φασκόμηλα (Salvia pomifera και Salvia fruticosa).

Σκορδαλού

Τα Σκορδαλού ή Ασκορδαλού είναι ένα μικρό γραφικό χωριουδάκι κοντά στους Λάκκους. Πολύ κοντά στο κτήμα του «Κολεσά» βρίσκεται το κτήμα  «Μαρουλέ».

Στην περιοχή αυτή και στο κτήμα το κύριο χαρακτηριστικό είναι η πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής. Το τοπίο είναι ιδιαίτερο, δύσβατο, με σπηλιές και μικρά φαράγγια.  

Παρόλο που και εδώ η περιοχή επανειλημμένα έχει πέσει θύμα πυρκαγιάς,  η φύση βρήκε το δρόμο της χωρίς κάποια ιδιαίτερη βοήθεια από τον άνθρωπο.

Πληθώρα αρωματικών φυτών όπως Αλάδανοι (Cistus creticus / Cistus incanus), Φασκόμηλα (Salvia pomifera) αλλά και άγρια παραδοσιακά χόρτα, τα συναντούμε αυτοφυή στο κτήμα μας  να ξεφυτρώνουν ανάμεσα σε παλαιές και νεότερες ελιές  σε ένα αμφιθεατρικό τοπίο που το ανθρώπινο χέρι δεν μπορεί να κάνει και πολλά…

Από εδώ επιλέξαμε να συλλέγουμε τον Αλάδανο (Cistus creticus / Cistus incanus).

Σούδα

Αφήνοντας την ορεινή Κρήτη και κατευθυνόμενοι σε ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου, βρισκόμαστε στη Σούδα.

Εδώ, στο μικρό φυτώριο που διατηρούμε για τις ανάγκες μας, γίνεται η αναπαραγωγή των φυτών μας και η απαραίτητη προετοιμασία τους πριν την εγκατάσταση τους στα κτήματά μας.

Πολλαπλασιασμοί με σπόρους ή μοσχεύματα πραγματοποιούνται τις κατάλληλες εποχές ανάλογα το είδος και τις απαιτήσεις του κάθε φυτού και τις ανάγκες του κάθε κτήματος.

Εδώ θα συναντήσουμε όμως και κάποιες ακόμα καλλιέργειες.

Η κυριότερη από αυτές είναι η «βασιλική» μας Λουίζα (Aloysia citrodora) που από την πρώτη στιγμή παρουσίασε ιδιαίτερη προσαρμοστικότητα στο μικρόκλιμα της περιοχής, αλλά και το μυρωδάτο Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis).

Ευχαριστούμε πολύ τα παρακάτω websites για τη συνδρομή τους σε επιπρόσθετο, ελεύθερο φωτογραφικό υλικό (free stock) που χρησιμοποιείται στην ιστοσελίδα μας:

Pixabay.com
Pexels.com
Unsplash.com
Freepik.com
Canva.com
Adobe.com
Σταύρος Δεβεράκης (Φωτογράφος)

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!