fbpx
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ 15€ (Για τον υπόλοιπο κόσμο από 120€)

3 Βότανα για το Άγχος και το Στρες που η Φύση Προτείνει

Το άγχος είναι μια φυσική αντίδραση σε στρεσογόνες καταστάσεις. Είτε προκαλείται από εργασιακές πιέσεις, οικογενειακά ζητήματα ή καθημερινές προκλήσεις, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής και της υγείας μας. Η χρήση βοτάνων για την ανακούφιση από το άγχος είναι μια παραδοσιακή πρακτική που συνεχίζει να κερδίζει δημοτικότητα. Πολλοί άνθρωποι τα επιλέγουν ως φυσική εναλλακτική, ευελπιστώντας σε οφέλη χωρίς τις παρενέργειες κάποιας φαρμακευτικής αγωγής.

Βότανα για το άγχος - στρές

Φωτογραφία από FatCamera

Άγχος: Ποια είναι τα συμπτώματα του;

Τα συμπτώματα του άγχους μπορούν να χωριστούν σε σωματικά, συναισθηματικά και γνωστικά. Ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα συμπτώματα βρίσκονται:

 • Σωματικά Συμπτώματα:
  • Ταχυκαρδία
  • Επιταχυνόμενη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Έντονος ιδρώτας
  • Τρέμουλο ή νευρικότητα
  • Μυϊκή τάση και πόνοι
  • Στομαχικές διαταραχές (όπως διάρροια ή ναυτία)
 • Συναισθηματικά Συμπτώματα:
  • Ανησυχία ή φόβος
  • Αίσθηση πανικού
  • Επιθετικότητα ή εκνευρισμός
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Αίσθηση αποκοπής ή “απομάκρυνσης” από το περιβάλλον
 • Γνωστικά Συμπτώματα:
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Συνεχείς αρνητικές σκέψεις
  • Ανασφάλεια και αμφιβολίες
  • Φόβος για το μέλλον ή για επερχόμενες καταστάσεις

Αν κάποιος παρατηρεί πως τα συμπτώματα του άγχους επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητά του, θα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό. Εάν τα συμπτώματα διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει και πάλι να ζητήσει υποστήριξη και συμβουλές από κάποιον ειδικό.

Ποια είναι η διαφορά άγχους και στρες;

Το άγχος και το στρες είναι δύο όροι που χρησιμοποιούνται συχνά εναλλάξ, αλλά έχουν διαφορετικές σημασίες:

Στρες:

 • Προέλευση: Το στρες είναι μια αντίδραση του σώματος σε μια εξωτερική πίεση ή απειλή. Αυτή η πίεση μπορεί να προκαλείται από φυσικές καταστάσεις (όπως ένας τραυματισμός) ή κοινωνικές καταστάσεις (όπως η πίεση στη δουλειά).
 • Διάρκεια: Είναι συχνά προσωρινό και έχει συγκεκριμένη διάρκεια, αντανακλώντας την αντίδραση του σώματος σε μια συγκεκριμένη κατάσταση.
 • Φυσιολογική Αντίδραση: Το στρες ενεργοποιεί τη “μάχη ή φυγή” αντίδραση, μια ενστικτώδη φυσιολογική αντίδραση που ετοιμάζει το σώμα για την αντιμετώπιση ή φυγή μιας απειλής.

Άγχος:

 • Προέλευση: Το άγχος αναφέρεται σε μια ανησυχητική αίσθηση φόβου, ανασφάλειας ή δυσφορίας που μπορεί να μην έχει σαφή εξωτερική αιτία.
 • Διάρκεια: Μπορεί να είναι προσωρινό ή χρόνιο. Ενδεχομένως να μην συνδέεται με συγκεκριμένες καταστάσεις και να παρατείνεται στον χρόνο.
 • Είδη: Υπάρχουν διάφορες μορφές αγχωδών διαταραχών, όπως το γενικευμένο άγχος, ο πανικός και οι φοβίες.

Το στρες είναι αντίδραση σε εξωτερική πίεση ή απειλή, ενεργοποιώντας την “μάχη ή φυγή”. Το άγχος αναφέρεται σε γενική αίσθηση ανησυχίας χωρίς σαφή αιτία.

Πως να αντιμετωπίσω το άγχος;

Αναπνευστικές Ασκήσεις: Δοκίμασε να πάρεις 5 βαθιές αναπνοές πριν τον ύπνο ή όταν νιώθεις αναστατωμένη.

Βότανα – φύση:

Αντί για τον καθημερινό καφέ, δοκίμασε ένα βοτανικό τσάι. Όπως θα δούμε παρακάτω υπάρχουν βότανα για το άγχος, που έχουν καταγραφεί κάποια από την παραδοσιακή ιατρική αλλά και από την επιστημονική κοινότητα. Αυτός είναι ένας απλός τρόπος να ενσωματώσεις τα βότανα στη ζωή σου. Στραφείτε στα βότανα και στην φύση γενικότερα.

Απολαυστικά μπάνια κατά του άγχους: Δοκιμάστε ένα μπάνιο με αιθέρια έλαια. Η ρίγανη και το θυμάρι αναζωογονούν, ενώ το δενδρολίβανο χαλαρώνει το μυαλό. Γενικά τα αιθέρια έλαια δρουν ως φυσικό ηρεμιστικό, ενώ βοηθούν στην ανακούφιση από την κόπωση. Λίγες σταγόνες αιθερίου και το μπάνιο σας μεταμορφώνεται σε μια όαση χαλάρωσης.

Κίνηση: Δεν χρειάζεται να γίνεις αθλήτρια. Ένας απλός περίπατος για 10 λεπτά καθημερινά μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Συζήτηση: Κάνε μια βόλτα με μια φίλη και μιλήστε για το πώς νιώθετε. Το να μοιράζεσαι τα συναισθήματά σου μπορεί να ελαφρύνει το φορτίο. Πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την δυνατότητα να επισκεφτούμε κάποιον ειδικό για θέματα ψυχικής υγείας.

Κάθε φορά που νιώθεις ότι σε πνίγει το άγχος, σταμάτα για λίγο και προσπάθησε να εστιάσεις στο τώρα. Θυμήσου πως η αλλαγή είναι μια διαδικασία. Μικρά βήματα μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές. Το να κάνει μια αρχή είναι το πιο σημαντικό βήμα.

Βότανα για το Άγχος - tofillo

 

Φωτογραφία από τον Antonio_Diaz

Η Φύση ως Θεραπεία:

Η φύση είναι ένα καταφύγιο από το άγχος. Ένας περίπατος στο δάσος, ο ήχος του νερού ή απλά η θέα του ουρανού μπορεί να φέρουν γαλήνη. Δώσε σημασία στην λεπτομέρεια που βλέπεις. Αναζήτησε τους λόγους που συμβαίνουν απλά πράγματα που έως σήμερα δεν έδινες σημασία. Παρατήρησε την γεύση στο γεύμα σου ή στο ρόφημά σου. Γευόμενος ένα βοτανικό τσάι που οι ιδιότητες του είναι χαλαρωτικές, ανακάλυψε τα αρώματα και τις γεύσεις του μπορεί να σου χαρίσει. Μην γεύεσαι παθητικά, εκεί κρύβεται ένα μεγάλο μυστικό ανάμεσα στο άγχος και τα βότανα.

 

Βότανα για το Άγχος

Βότανα όπως το Μελισσόχορτο, το Τίλιο και το Δενδρολίβανο, περιέχουν ουσίες που υποστηρίζουν την ψυχολογική ηρεμία. Τα τσάγια από αυτά τα βότανα ή τα εκχυλίσματά τους μπορούν να δράσουν ως φυσικά αντιστρεσογόνα. Τα βότανα έχουν μια πλούσια χημική σύνθεση που προσφέρει ποικίλα οφέλη για την υγεία.

 1. Μελισσόχορτο: Το μελισσόχορτο περιέχει διάφορα φυτικά συστατικά όπως βαλερικό οξύ και αλκαλοειδή. Ενώσεις που δρουν ως ήπιοι ηρεμιστικοί και αντισπασμωδικοί παράγοντες, βοηθώντας στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.
 2. Τίλιο: Τα άνθη του τίλιου περιέχουν φλαβονοειδή, τανίνες και αιθέριο έλαιο. Αυτές οι ουσίες μεταξύ άλλων συμβάλλουν στη χαλάρωση των μυών, καταπραΰνοντας τον στρες και βελτιώνοντας τον ύπνο.
 3. Δενδρολίβανο: Το αιθέριό έλαιο του δενδρολίβανου περιέχει συστατικά όπως ροσμαρινικό οξύ και καμφορά, ουσίες που έχουν τονωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης, το ροσμαρινικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης. Τις δραστικές ουσίες αυτές μπορούμε να τις λάβουμε και από την εκχύλιση του δενδρολίβανου. Δηλαδή με τον τρόπο που φτιάχνουμε το βοτανικό μας τσάι.

Ο ρόλος των φυτικών ουσιών στην υποστήριξη της ψυχολογικής ευεξίας είναι πολύπλοκος. Ενώ τα βότανα μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται με γνώση και υπό την επίβλεψη ειδικού.

 

Βότανα για το άγχος δημιουργώντας παράλληλα μια ρουτίνα εσωτερικής ηρεμίας:

Εντάξτε τα βότανα στην καθημερινότητά σας μέσω τσαγιών, λουτρών ή αρωματοθεραπείας. Συνδυάστε τα με την πρακτική της γιόγκα, του διαλογισμού ή απλά με βόλτες στη φύση.

Επέλεξε κάποιες συνήθειες από τα παραπάνω και κράτησε τις στο χρόνο. Η χρήση των βότανων για το άγχος έκτος των ιδιοτήτων τους, μπορούν να σε συνοδέψουν σε ένα συναρπαστικό ταξίδι ζωής. Στο ταξίδι αυτό δεν πρέπει να είσαι μόνος σου. Ειδικοί σε θέματα υγείας καλό είναι να σε πλαισιώσουν καθώς επίσης αγαπημένα σου άτομα, αλλά και συνήθειες που σε ευχαριστούν.

Στραφείτε στα δώρα της φύσης για να βρείτε ηρεμία. Τα βότανα και η φυσική γαλήνη περιμένουν να σας προσφέρουν μια ανάσα από το άγχος.

 

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Βότανα

Συνταγές

Νέα & Ανακοινώσεις

Ευχαριστούμε πολύ τα παρακάτω websites για τη συνδρομή τους σε επιπρόσθετο, ελεύθερο φωτογραφικό υλικό (free stock) που χρησιμοποιείται στην ιστοσελίδα μας:

Pixabay.com
Pexels.com
Unsplash.com
Freepik.com
Canva.com
Adobe.com
Σταύρος Δεβεράκης (Φωτογράφος)

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!