Ανακαλύπτοντας τα Θαυματουργά Οφέλη της Μαλοτήρας
Οι αποστολές των παραγγελιών θα ξεκινήσουν ξανά από τις 22/8. Καλό Καλοκαίρι!
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ 15€ (Για τον υπόλοιπο κόσμο από 120€)

Ανακαλύπτοντας τα Θαυματουργά Οφέλη της Μαλοτήρας

Η χρήση των φυτών για θεραπευτικούς σκοπούς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας. Από την αρχαιότητα, πολλά φυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για τις ιδιότητές τους στην αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων.  Ένα τέτοιο φυτό είναι και το Κρητικό τσάι του βουνού (Sideritis syriaca), γνωστό και ως μαλοτήρα“,  με μακρά ιστορία στην ελληνική παραδοσιακή ιατρική. Στο παρόν άρθρο, θα εξετάσουμε τα οφέλη της μαλοτήρας, από την αρχαιότητα έως τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες.

οφέλη μαλοτήρας

Ιστορική Χρήση Μαλοτήρας

Οι αρχαίοι Έλληνες, όπως ο Διοσκουρίδης και ο Γαληνός, αναφέρονται στη χρήση της για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών προβλημάτων και των πεπτικών διαταραχών. Το φυτό χρησιμοποιούνταν και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως θα δούμε ένα από τα κύρια οφέλη της μαλοτήρας.

Μαλοτήρα με βραβεία!

Καλλιεργούμε το Κρητικό Τσάι του Βουνού, γνωστή και ως Μαλοτήρα, στα κτήματα μας στα Λευκά Όρη. Η Μαλοτήρα μας έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία από το 2017 έως και σήμερα!

Ιδιότητες της μαλοτήρας

Ψάχνεις μια λύση για τον πονοκέφαλο;

Η μαλοτήρα έχει αποδειχτεί ότι προσφέρει ανακούφιση από τον πονοκέφαλο. Ενώσεις, όπως τα φλαβονοειδή, που περιέχονται στη μαλοτήρα έχουν αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο. Με την καταπολέμηση της φλεγμονής που μπορεί να συνοδεύει τον πονοκέφαλο, η μαλοτήρα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και να βοηθήσει στη βελτίωση της γενικότερης κατάστασης ατόμων που υποφέρουν από τέτοιου είδους προβλήματα.

Μπορεί να ανακουφίσει η μαλοτήρα από Μυϊκούς Πόνους;

Οι μυϊκοί πόνοι συχνά επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή. Η μαλοτήρα μπορεί να αποτελέσει μια φυσική λύση για την ανακούφιση από αυτούς τους πόνους καθώς και σε αυτή την περίπτωση οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της μαλοτήρας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζονται με την πόνο, ενώ οι αναλγητικές της ιδιότητες μπορούν να βελτιώσουν την ανεκτικότητα στον πόνο. Γενικότερα, η μαλοτήρα προσφέρει ανακούφιση από τους μυϊκούς πόνους, βοηθώντας στην απόκτηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.

οφέλη μαλοτήρας

Τι σχέση έχει η μαλοτήρα με το Αλτσχάιμερ;

Το Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική νόσος που επηρεάζει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τις γνωστικές λειτουργίες. Τα τελευταία έτη , πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τον ρόλο των φυτικών ενώσεων και της διατροφής. Μια από αυτές τις έρευνες είναι η πρόληψη και την αντιμετώπιση του αλτσχάιμερ.  Η μαλοτήρα, έχει αποτελέσει αντικείμενο μελετών για τυχόν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του εγκεφάλου και την πρόληψη της νόσου. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα! Φαίνεται ότι οι ιδιότητες της μαλοτήρας μπορεί να συμβάλλουν στην προστασία των νευρώνων από τη βλάβη που προκαλείται από τις οξειδωτικές διαδικασίες και τις ελεύθερες ρίζες.

Αντιμικροβιακές Ιδιότητες της Μαλοτήρας.

Η μαλοτήρα έχει επίσης επιδειχθεί ότι διαθέτει αντιμικροβιακές ιδιότητες λόγω των αιθερίων ελαίων που περιέχει. Τα αιθέρια έλαια έχουν επιδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση διαφόρων μικροοργανισμών. Ειδικότερα, έχει δειχθεί ότι αυτά τα συστατικά μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη βακτηριδίων και μικροβίων. Με αυτό τον τρόπο λαμβάνουμε έναν φυσικό τρόπο για την αντιμετώπιση μικροβιακών λοιμώξεων.

Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος.

Η μαλοτήρα συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα φαινολικά συστατικά της μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.  Επίσης ενισχύσουν την παραγωγή αντισωμάτων, βοηθώντας τον οργανισμό να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα μικροβιακές, ιογενείς και άλλες παθήσεις. Με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, η μαλοτήρα μπορεί να βοηθήσει στη γενικότερη προστασία του οργανισμού και την αποφυγή διαφόρων ασθενειών.

Σύγχρονη έρευνα

Οι πρόσφατες ερευνητικές μελέτες επαληθεύουν αυτό που παραδοσιακά γνωρίζαμε για τις φαρμακευτικές ιδιότητες της μαλοτήρας. Έχει διαπιστωθεί ότι το εκχύλισμα της μαλοτήρας μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, να βελτιώσει την υγεία του αναπνευστικού συστήματος και να ενισχύσει τον οργανισμό εν γένει. Άλλωστε η συμβολή της μαλοτήρας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από το κοινό κρυολόγημα έχει αναγνωριστεί και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Συνοψίζοντας, με τα οφέλη της μαλοτήρας (Sideritis syriaca) είναι ένα αρωματικό φυτό με πλούσιες φαρμακευτικές ιδιότητες όπως αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακές. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα ενδιαφέρον αντικείμενο μελέτης για τη φαρμακολογία και φυτοθεραπεία. Η μαλοτήρα ξεχωρίζει για τη συμβολή της στην πρόληψη παθήσεων που έχουν να κάνουν με τη μνήμη. Επιπλέον βοηθάει στο αναπνευστικό, καρδιαγγειακές και νευρολογικές παθήσεις.

 

Συχνές ερωτήσεις:

 • Ποιες είναι οι φαρμακευτικές ιδιότητες της μαλοτήρας;

Η μαλοτήρα περιέχει φυτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες, με δυνατότητα υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος και τη συμβολή στη γενικότερη ευεξία ενός ατόμου.

 • Ποιες είναι οι παρενέργειες ή αλληλεπιδράσεις της μαλοτήρας με άλλα φάρμακα;

Δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές παρενέργειες, ωστόσο όπως και για κάθε βότανο εφόσον αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας ή λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

 • Πώς μπορεί να επηρεάσει η μαλοτήρα την περιοχή του πεπτικού συστήματος;

Η μαλοτήρα μπορεί να βελτιώσει την πέψη και να ανακουφίσει από πεπτικές διαταραχές.

 • Ποιες είναι οι εφαρμογές της μαλοτήρας στην παραδοσιακή ιατρική;

Στην παραδοσιακή ιατρική, η μαλοτήρα έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από το άγχος, την πρόληψη κρυολογημάτων και την ενίσχυση της γενικότερης ευεξίας.

 • Ποια είναι η πιθανή σχέση της μαλοτήρας με την πρόληψη των κρυολογημάτων;

Η μαλοτήρα μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και την ανακούφιση από κρυολογήματα λόγω των αντιμικροβιακών και αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων.

Κερδίστε 20% έκπτωση στην πρώτη παραγγελία σας!

Κερδίστε έκπτωση -15%

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μάθετε περισσότερα για βότανα, συνταγές και αποκλειστικές προσφορές, και κερδίστε έκπτωση 20% στην πρώτη παραγγελία σας μαζί μας!

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

tofillo δίκταμο
Βότανα

Δίκταμο της Κρήτης: Ανακαλύπτοντας το Θαύμα της Φύσης

Ένα από τα σπουδαιότερα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Κρήτης με πολλαπλές επουλωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες για τις οποίες είχαν κάνει ιδιαίτερη αναφορά ήδη από την αρχαιότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Βότανα

Συνταγές

Νέα

  Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Shop

  Ευχαριστούμε πολύ τα παρακάτω websites για τη συνδρομή τους σε επιπρόσθετο, ελεύθερο φωτογραφικό υλικό (free stock) που χρησιμοποιείται στην ιστοσελίδα μας:

  Pixabay.com
  Pexels.com
  Unsplash.com
  Freepik.com
  Canva.com
  Adobe.com
  Σταύρος Δεβεράκης (Φωτογράφος)