fbpx
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ 15€ (Για τον υπόλοιπο κόσμο από 120€)

Έγραψαν για εμάς… «haniotika-nea.gr»

Καρποί της άνυδρης γης

ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΜΑΛΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ
Μια “χούφτα” χώμα πάνω στον ορεινό όγκο της Μαδάρας, το Οροπέδιο του Ομαλού. Χώμα εύφορο και γόνιμο που σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής μπορεί να δώσει μοναδικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Για τα αγαθά της γης αυτής μιλάμε με ανθρώπους που παράγουν και καλλιεργούν στο πολυτραγουδισμένο οροπέδιο.

Η μαλοτήρα στον “γενέθλιο” τόπο της
Το οροπέδιο και η γειτονική μαδάρα είναι ο “γενέθλιος τόπος” της μαλοτήρας. Τα τελευταία χρόνια περίπου 10 παραγωγοί έχουν προχωρήσει στην καλλιεργήσιμη μαλοτήρα για τις ανάγκες των καταναλωτών βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και στην επιβίωση των φυσικών πληθυσμών του φυτού. Μια τέτοια παραγωγός είναι και η κα Ρόδω Βασιλάκη. Τη συναντάμε στην άριστα οργανωμένη καλλιέργεια, έκτασης 6 στρεμμάτων λίγο πριν το “Ξυλόσκαλο”. «Όπως έχουν δείξει μελέτες τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της καλλιεργήσιμης και της άγριας μαλοτήρας δεν διαφέρουν. Και πώς να διαφέρουν όταν και η καλλιεργήσιμη βγαίνει στον Ομαλό; Στον χώρο που εμείς έχουμε φυτέψει πριν από 50-60 χρόνια φύτρωνε άγρια μαλοτήρα» μας λέει η κα Βασιλάκη που είναι γεωπόνος.

Η μαλοτήρα που παράγει είναι βιολογική, συσκευάζεται και πουλιέται στο εξωτερικό (Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία κ.α.) με την επωνυμία “to fillo”. Η καλλιέργειά της απαιτεί πολύ χειρωνακτική εργασία. Τη μέρα που επισκεπτόμαστε το χωράφι γίνεται ξεβοτάνισμα που δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά.

«Τα πρώτα φυτά τα βάλαμε το 2014 πιο πολύ δοκιμαστικά για να δούμε αν μπορούμε να ανταποκριθούμε στην καλλιέργεια. Πλέον κάθε χρόνο συμπληρώνουμε και έχουμε φτάσει στα 6 στρ. Από την αρχή που ξεκινήσαμε θέλαμε να έχουμε την ευθύνη όλης της διαδικασίας από τον σπόρο και την καλλιέργεια μέχρι τη συσκευασία και την εμπορία. Για αυτό και πέρα από τις καλλιέργειες έχουμε δική μας τυποποιητική μονάδα στο ΒΙΟΠΑ και κάνουμε εμείς την εμπορία του προϊόντος μας που αποτελεί και το πιο δύσκολο κομμάτι της όλης διαδικασίας γιατί δεν θέλουμε να το “διώχνουμε” χύμα, θέλουμε να το πουλάμε τυποποιημένο ώστε να μην χάνει την αξία του» εξηγεί η συνομιλήτρια μας.

Το μικροκλίμα της περιοχής συμβάλλει στην ανάπτυξη της μαλοτήρας. Η σπορά γίνεται τον Ιούλιο σε ένα μικρό φυτώριο της κας Βασιλάκη και στη συνέχεια τα φυτά μεταφυτεύονται στον Ομαλό τον Οκτώβρη – Νοέμβρη. Για το πότισμα φροντίζει η φύση -οι καλλιεργητές θα κάνουν μόνο ένα πότισμα στην αρχή- και για να γίνει η πρώτη συγκομιδή θα πρέπει να περάσουν τρία χρόνια. Κάθε φυτό έχει διάρκεια ζωής 10 έτη. Όσο για το χιόνι που όπως και φέτος πέφτει τακτικά στο οροπέδιο… «είναι ο καλύτερος φίλος της μαλοτήρας και το θέλουμε πάρα πολύ! Αυτήν την εποχή, τον Μάιο, κάνουμε το ξεβοτάνισμα, απομακρύνουμε τα ζιζάνια με το χέρι». Διακρίνουμε το κενό ανάμεσα στα φυτά και ρωτάμε την κα Βασιλάκη γι’ αυτό. «Επειδή δεν χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα έχουμε απώλειες, εκεί δημιουργείται ένα κενό στο οποίο αργότερα θα ξαναφυτέψουμε».

«Στην περιοχή πρόκειται κάποια στιγμή να αξιοποιηθεί και η υπό κατασκευή λιμνοδεξαμενή, θα σας βοηθήσει;», είναι η επόμενη ερώτησή μας. «Εμείς για την καλλιέργειά μας δεν τη χρειαζόμαστε, δεν παίζει κάποιο ρόλο» απαντάει η κα Βασιλάκη. Όσο για τα σχόλια που έχει ακούσει για την παραγωγή της είναι μόνο θετικά. «Όσοι έχουν δοκιμάσει τα αφεψήματα από τα βότανά μας έχουν μόνο καλό λόγο να πουν και για τη γεύση αλλά και για τις ιδιότητες τους καθώς όλοι ξέρουμε πόσο καλό κάνει στην υγεία η μαλοτήρα. Το αποδεικνύουν και τα πολλά βραβεία που έχουμε πάρει στο εξωτερικό. Το προϊόν έχει προοπτικές, κάθε χρόνο υπάρχει έστω και λίγο αύξηση του ενδιαφέροντος» καταλήγει.
Στον χώρο της καλλιέργειας οι επισκέπτες ξεναγούνται, μαθαίνουν για τη μαλοτήρα και τη μεγάλη διατροφική της αξία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Βότανα

Συνταγές

Νέα & Ανακοινώσεις

Ευχαριστούμε πολύ τα παρακάτω websites για τη συνδρομή τους σε επιπρόσθετο, ελεύθερο φωτογραφικό υλικό (free stock) που χρησιμοποιείται στην ιστοσελίδα μας:

Pixabay.com
Pexels.com
Unsplash.com
Freepik.com
Canva.com
Adobe.com
Σταύρος Δεβεράκης (Φωτογράφος)

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!