Κρητική Λαδανιά (Cistus Creticus): Το θρυλικό κρητικό βότανο
Οι αποστολές των παραγγελιών θα ξεκινήσουν ξανά από τις 22/8. Καλό Καλοκαίρι!
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ 15€ (Για τον υπόλοιπο κόσμο από 120€)

Κρητική Λαδανιά (Cistus Creticus): Το θρυλικό κρητικό βότανο

Ένα υπέροχο και ζεστό φλιτζάνι τσάι είναι μια αγαπημένη συνήθεια μέσα στην ημέρα. Είτε πρόκειται για το πρωινό ξεκίνημα σας είτε για μια χαλαρωτική απογευματινή στιγμή, το τσάι είναι ο τέλειος τρόπος για να χαλαρώσετε και να προσφέρετε στον εαυτό σας λίγα λεπτά απόλαυσης. Πώς θα σας φαινόταν όμως αν το καθημερινό σας ρόφημα σας προσέφερε οφέλη που ενισχύουν την υγεία σας; Υπάρχει πλήθος βοτάνων που κάνουν υπέροχα ροφήματα. Ένα από αυτά είναι και η κρητική λαδανιά ή κίστος, που μπορεί να γίνει ένα απολαυστικό τσάι, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενδυνάμωση του οργανισμού σας!

Αν δεν έχετε ακούσει ποτέ για τη λαδανιά ή κίστο, γνωστό – με την επιστημονική του ονομασία – και ως Cistus creticus, έχουμε τη χαρά να σας συστήσουμε αυτόν τον όμορφο θάμνο που αναπτύσσεται κυρίως στα ξηρά και βραχώδη τοπία της Μεσογείου, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Το φυτό κατά τους θερινούς μήνες, εκκρίνει μια ρητινώδη ουσία, γνωστή με το όνομα αλάδανος, ή λάβδανο.

 

Αγόρασε Λαδανιά

Η λαδανιά προσφέρει ευεργετικά οφέλη για την υγεία, καθώς χρησιμοποιείται συχνά σε αρωματοθεραπεία για την ανακούφιση από το άγχος και το στρες, ενισχύει την αντοχή του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά στην επίτευξη αίσθησης ψυχικής ηρεμίας.

 

Λαδανιά

Η καταπληκτική ιστορία της λαδανιάς

Η ιστορία της κρητικής λαδανιάς είναι μακρά και εξιστορημένη. Σύμφωνα με τον μύθο, οι θεοί του Ολύμπου τη χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν Έλληνες πολεμιστές που είχαν τραυματιστεί στην μάχη. Ωστόσο, οι Ολύμπιες θεές πίστευαν ότι το λουλούδι ήταν πιο όμορφο από ό,τι χρήσιμο – η αλήθεια είναι ότι το άνθος του είναι πανέμορφο! Τελικά αποδόθηκαν στο βότανο τόσο θεραπευτικές όσο και καλλυντικές ιδιότητες ικανοποιώντας τις απαιτήσεις και των δυο πλευρών.

Αυτός ο πολυετής θάμνος αναπτύσσεται στα ξηρά εδάφη της Ελλάδας και οι αναφορές σε αυτό ξεκινούν από την εποχή του Έλληνα ιστορικού Ηρόδοτου. Εκτός της Ελλάδας, είναι γνωστή η χρήση του στην αρχαία Αίγυπτο και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρων ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο συνέλλεγαν τη ρητίνη που εκκρίνουν οι βλαστοί και τα φύλλα του φυτού.

Όταν οι κατσίκες ή τα πρόβατα έβοσκαν κοντά σε πληθυσμούς κίστου, στο μαλλί τους προσκαλούνταν η ρητίνη του φυτού. Αυτή την ρητίνη την αποκολλούσαν προσεκτικά και την έβραζαν με νερό. Έτσι κατά τον βρασμό του νερού η καθαρή ρητίνη ανερχόταν στην επιφάνεια του και μπορούσαν να την συλλέξουν. Όλη αυτή η διαδικασία οφείλεται στους αρχαίους Έλληνες που επιθυμούσαν να συλλέξουν το πολύτιμο και σπάνιο λάβδανο. Δεν είναι καλθόλου δύσκολο να καταλάβουμε το πόσο πολύτιμος ήταν, με μια τόσο εντατική διαδικασία συλλογής!

Η λαδανά τα τελευταία χρόνια

Στη σύγχρονη εποχή, οι τεχνικές συλλογής λάβδανου έχουν εξελιχθεί για να γίνεται πιο εύκολα η διαδικασία. Δεν απέχουν όμως πολύ από του τρόπους που χρησιμοποιούνταν κατά την αρχαιότητα. Στην εποχή μας το λάβδανο συλλέγεται για εμπορικούς σκοπούς μόνο στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο χωριό Σίσες του νομού Ρεθύμνου. Εκεί οι ντόπιοι συλλέγουν το λάβδανο με την χρήση μιας ξύλινης κατασκευής, το αργαστήρι, το οποίο έχει πλαστικά λουριά δεμένα πάνω του. Με το αργαστήρι, χτυπάνε τα φυτά της λαδανιάς και η ρητίνη (λάβδανο) που εκκρίνεται προσκολλάται στα λουριά. Στην συνέχεια, τα λουριά αφήνονται στον ήλιο ώστε να μαλακώσει η μαύρη πάστα λάβδανου. Με την βοήθεια ενός άλλου εργαλείου που ονομάζεται ξυστρί, τον συλλέγουν.

Ένα ανθεκτικό βότανο

Η λαδανιά επιβιώνει καλύτερα στο μεσογειακό κλίμα, χάρη εν μέρει στο ότι τα φύλλα της είναι ικανά για εποχιακό διμορφισμό. Αυτό σημαίνει ότι το φυτό είναι σε θέση να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες εποχές της Μεσογείου. Δηλαδή από πολύ ζεστά καλοκαίρια έως δροσερούς και υγρούς χειμώνες, ακόμη και παγετό.

Όταν υπάρχει λιγότερο νερό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το φυτό μπορεί να αναπτύξει φύλλα που είναι πέντε φορές μικρότερα από αυτά που εμφανίζει το χειμώνα. Αυτές οι συστάδες φύλλων βοηθούν το φυτό να παραμείνει ενυδατωμένο ακόμα και όταν το νερό είναι λιγοστό.

Δεν είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι η κρητική λαδανιά έχει επιβιώσει κατά τη διάρκεια των αιώνων για να γίνει ένα από τα πιο πολύτιμα φαρμακευτικά βότανα του σήμερα;

 

Λαδανία

Η οικογένειά μας είναι στην ευχάριστη θέση να σας προσφέρει ένα από τα πιο γνωστά και σημαντικά φαρμακευτικά βότανα που συναντώνται στα βουνά της Κρήτης. Ένα θαυμάσιο βοτανικό τσάι γεμάτο αντιοξειδωτικές και όχι μόνο ιδιότητες. Σας προσκαλούμε να δοκιμάσετε την Λαδανία που καλλιεργούμε στα κτήματά μας!

 

Οι ιδιότητες του αλάδανου

Λοιπόν, τι κάνει τον αλάδανο τόσο ισχυρό; Με τα απαλά ροζ άνθη και το άρωμα της ρητίνης, το φυτό μπορεί να φαίνεται τόσο ελκυστικό όσο πίστευαν οι αρχαίες θεές, αλλά είναι επίσης ένα φυτό με εκπληκτικές ιδιότητες.

Είναι γεμάτο με βιοδραστικές ενώσεις, έχει χρησιμοποιηθεί ως φυτικό φάρμακο για χιλιάδες χρόνια στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Τουρκία. Αυτή η δημοτικότητα οφείλεται στο ότι είναι μια πλούσια πηγή ρουτίνης και βιοφλαβονοειδών. Στην πραγματικότητα, έχει βρεθεί ότι είναι πηγή 12 φαινυλοπροπανοειδών-φλαβονοειδών.

Άφθονο σε γαλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά, το κρητικό λάβδανο είναι εξίσου δημοφιλές τώρα όσο ήταν και το 500 π.Χ.

Περαιτέρω ιδιότητες της λαδανιάς

Η κρητική λαδανιά χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της υγείας με διάφορους τρόπους. Λόγω της ρητίνης που εκκρίνεται από τα φύλλα και τους βλαστούς της. Οι υπέροχες ιδιότητες και οι ενώσεις του συνδυάζονται για να το καταστήσουν αντι-αλλεργιογόνο προστατευτικό για το γαστρικό σας σύστημα, αντιοξειδωτικό, προστατευτικό για το καρδιακό σας σύστημα, καθαρτικό, αντισηπτικό, διουρητικό και πολλά άλλα.

Οι απίστευτες φαρμακευτικές ιδιότητες του Κρητικού αλάδανου

Τι οφέλη μπορείτε να περιμένετε να αποκομίσετε για την υγεία σας αν το ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας; Το βότανο το χρησιμοποιούσαν για να επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Αυτο γινόταν χάρις στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, αλλά δεν είναι το μόνο που μπορεί να κάνει για εσάς.

Χάρη στις αντιβακτηριακές και αντιιικές του ιδιότητες, έχει χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση διάφορων προβλημάτων υγείας όπως δερματικά προβλήματα, ακμή, έλκη στομάχου και άλλα γαστρικά προβλήματα. Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, χρησιμοποιείται επίσης για να βοηθήσει όσους πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Στην καθημερινότητά μας, χρησιμοποιείται συχνά ως στοματικό διάλυμα. Αυτό το φυτό έχει βρεθεί ότι βοηθάει ακόμα και σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως τονωτικό.

Μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για την επούλωση των δερματικών εκδορών και πληγών, λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων που βοηθούν στην επούλωση του δέρματος και στην ανακούφιση του πόνου.

Το λάβδανο έχει επίσης ηρεμιστικές ιδιότητες και μπορεί να διευκολύνει την αϋπνία. Επίσης, βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους, των πονοκεφάλων κ.ά.

Καθημερινή υποστήριξη του οργανισμού σας με τσάι λαδανιάς

Πώς μπορείτε λοιπόν να ενσωματώσετε εύκολα το Cistus creticus στην καθημερινότητά σας; Η απάντηση δεν θα μπορούσε να είναι απλούστερη. Το βοτανικό τσάι λαδανιάς δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας μόνο προσεκτικά επιλεγμένα φύλλα και άνθη για ένα φλιτζάνι που παρασκευάζεται εύκολα, και μπορείτε να το απολαύσετε ζεστό ή κρύο. Συνδυάστε το με μέντα για ένα αναζωογονητικό ποτό που δεν περιέχει καφεΐνη.

Organic Cistus creticus by tofillo

Video από τη Λαδανιά!

Κερδίστε 20% έκπτωση στην πρώτη παραγγελία σας!

Κερδίστε έκπτωση -15%

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μάθετε περισσότερα για βότανα, συνταγές και αποκλειστικές προσφορές, και κερδίστε έκπτωση 20% στην πρώτη παραγγελία σας μαζί μας!

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

tofillo δίκταμο
Βότανα

Δίκταμο της Κρήτης: Ανακαλύπτοντας το Θαύμα της Φύσης

Ένα από τα σπουδαιότερα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Κρήτης με πολλαπλές επουλωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες για τις οποίες είχαν κάνει ιδιαίτερη αναφορά ήδη από την αρχαιότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Βότανα

Συνταγές

Νέα

  Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Shop

  Ευχαριστούμε πολύ τα παρακάτω websites για τη συνδρομή τους σε επιπρόσθετο, ελεύθερο φωτογραφικό υλικό (free stock) που χρησιμοποιείται στην ιστοσελίδα μας:

  Pixabay.com
  Pexels.com
  Unsplash.com
  Freepik.com
  Canva.com
  Adobe.com
  Σταύρος Δεβεράκης (Φωτογράφος)