fbpx
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ 15€ (Για τον υπόλοιπο κόσμο από 120€)

Γνωρίζεις τα Οφέλη για το Αιθέριο Έλαιο Δενδρολίβανου;

Αιθέριο Έλαιο Δεντρολίβανου

Το αιθέριο έλαιο του δεντρολίβανου είναι ένα εξαιρετικά συμπυκνωμένο έλαιο που εξάγεται από το βότανο του δεντρολίβανου με τη διαδικασία της απόσταξης. Για την καλύτερη ποιότητα των αιθέριων εμείς στο tofillo κατά τη διαδικασία της απόσταξης προτιμάμε τη χρήση υδρατμών σε ατμοσφαιρική πίεση και θερμοκρασία που να παραμένει κάτω των 100οC.

 

Το αιθέριο έλαιο του δενδρολίβανου έχει πολλά θεραπευτικά οφέλη όπως και το ίδιο το βότανο το οποίο χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα. Για να μάθετε περισσότερα για το βότανο, ανατρέξτε σε προηγούμενο προηγούμενο σχετικό άρθρο μας και ανακαλύψτε τα πάντα για αυτό!

Benefits of Essential Oils, Αιθέριο έλαιο

 

Οφέλη του Δεντρολίβανου (του Αιθέριου Έλαιου) για τα Μαλλιά.

Γνωρίζατε ότι το έλαιο δεντρολίβανου έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αύξηση της ανάπτυξης των μαλλιών; Σε μια μελέτη στην οποία άνδρες με φαλάκρα έκαναν μασάζ με αραιωμένο λάδι δεντρολίβανου στο τριχωτό της κεφαλής τους δύο φορές την ημέρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από έξι μήνες τα μαλλιά των συμμετεχόντων είχαν γίνει πιο πυκνά και το αυξημένο πάχος ήταν συγκρίσιμο με μια δημοφιλή θεραπεία αναγέννησης μαλλιών.1

Άλλες μελέτες, όπου το έλαιο δεντρολίβανου έχει χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλα αιθέρια έλαια, έχουν δείξει επίσης την ικανότητα του ελαίου να αναστρέφει την τριχόπτωση.2

Γνωστική Λειτουργία του Αιθέριου Έλαιου

Το δεντρολίβανο ως βότανο είναι γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία του εγκεφάλου και τη μνήμη. Όπως είναι αναμενόμενο, την ίδια δράση διαπιστώνουμε και στο αιθέριο έλαιο του.

Σε μια μελέτη του 2012, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες εισέπνευσαν έλαιο δεντρολίβανου, παρουσίασαν βελτιωμένη απόδοση σε εργασίες που είχαν σχεδιαστεί για να ελέγξουν τη γνωστική τους λειτουργία.3 Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν βελτίωση τόσο στην ταχύτητα όσο και στην ακρίβεια.

Το έλαιο δεντρολίβανου θα μπορούσε να είναι ευεργετικό ακόμη και για σοβαρά γνωστικά προβλήματα. Η έρευνα έχει δείξει ότι η τακτική εισπνοή ελαίου δεντρολίβανου θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της γνωστικής απόδοσης σε άτομα με Αλτσχάιμερ.4

 

Ανακούφιση από τον πόνο με το Αιθέριο Έλαιο Δεντρολίβανου

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στους μύες ή στις αρθρώσεις, ίσως αξίζει να συμπεριλάβετε λίγο έλαιο δεντρολίβανου στην καθημερινή ρουτίνα σας. Η παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιεί από καιρό το δεντρολίβανο ως αναλγητικό και τώρα η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει επιστημονική υποστήριξη για αυτό.

Σε μια μελέτη του 2007, οι συμμετέχοντες που παρουσίασαν πόνο στον ώμο μετά το εγκεφαλικό έλαβαν βελονισμό με έλαιο δεντρολίβανου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παρουσίασαν σχεδόν διπλάσια μείωση του πόνου στον ώμο σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε βελονισμό χωρίς το έλαιο.5

Σίγουρα, στο tofillo μας αρέσει να χρησιμοποιούμε το Αιθέριο Έλαιο Δεντρολίβανου και να κάνουμε μασάζ στο δέρμα – αραιωμένο φυσικά – όποτε έχουμε μυϊκό πόνο!

Στρες και Αρωματοθεραπεία με το Αιθέριο Έλαιο Δεντρολίβανου

Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε άγχος, γιατί να μην πιάσετε ένα μπουκαλάκι ελαίου από δεντρολίβανο; Έρευνες δείχνουν ότι το έλαιο έχει ιδιότητες ανακούφισης από το στρες.

Σε μελέτη του 2009, οι μαθητές που χρησιμοποίησαν πουγκάκια αιθέριου ελαίου δεντρολίβανου πριν από μια εξέταση εμφάνισαν μειωμένα επίπεδα άγχους τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εξέτασης.6 Ομοίως, σε μια μελέτη το 2007, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες εισέπνευσαν έλαιο δεντρολίβανου για λίγα λεπτά, δείγματα από το σάλιο τους έδειξαν μείωση 23% στην κορτιζόλη (την ορμόνη του στρες) σε σύγκριση με ένα ουδέτερο συστατικό.7

 

Πράγματι, στο tofillo μας αρέσει να χρησιμοποιούμε το Αιθέριο Έλαιο του Δεντρολίβανου για να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και ένα διάλειμμα όταν αισθανόμαστε άγχος…

 

Βήχας και Κρυολογήματα, πως Βοηθάει το Αιθέριο Έλαιο;

Γνωρίζατε ότι το δεντρολίβανο περιέχει μια ένωση που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του βήχα και του κρυολογήματος;

Η ένωση ονομάζεται κινεόλη και η έρευνα έχει βρει ότι είναι αποτελεσματική στη διάσπαση της βλέννας και έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ιδιαίτερα για λοιμώξεις του αναπνευστικού.8

Ένας εύκολος τρόπος για να αποκομίσετε τα οφέλη του ελαίου δεντρολίβανου με αυτόν τον τρόπο θα ήταν σε ένα μπολ με ατμό να προσθέσετε μερικές σταγόνες από το αιθέριο έλαιο και να εισπνεύσετε.

Rosemary Benefits

 

Πώς να Χρησιμοποιήσετε το Αιθέριο Έλαιο Δεντρολίβανου στο Δέρμα σας

 

Ένας βασικός κανόνας για τη χρήση του αιθέριου ελαίου του δεντρολίβανου στο δέρμα είναι η χρήση του σε αραιωμένη μορφή προκειμένου να αποφύγετε πιθανό ερεθισμό.

Πώς μπορείτε λοιπόν να φτιάξετε μια αραιωμένη μορφή ελαίου δεντρολίβανου; Σας έχουμε τις παρακάτω προτάσεις:

 

  1. Βρείτε ένα ουδέτερο λάδι – όπως το λάδι jojoba – για να λειτουργεί ως λάδι ‘’μεταφοράς’’
  2. Για να φτιάξετε αραιωμένο έλαιο δεντρολίβανου για το πρόσωπό σας, χρησιμοποιήστε 1 σταγόνα αιθέριου ελαίου σε 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι ‘’φορέα’’. Αυξήστε την ποσότητα όσο χρειάζεται, διατηρώντας την ίδια αναλογία συστατικών
  3. Για το δέρμα του σώματός σας, χρησιμοποιήστε 2 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι ‘’φορέα’’
  4. Και για τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας, χρησιμοποιήστε 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι ‘’φορέα’’

Benefits-of-rosemary-essential-oil-tofillo

Τρόποι Χρήσεις Αιθέριων Ελαίων

Τώρα, τι γίνεται με τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το έλαιο δεντρολίβανου για να έχετε τα οφέλη του;

Λοιπόν, υπάρχουν πολλές επιλογές για να διαλέξετε! Μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες από το αιθέριο έλαιο όταν φτιάχνετε ένα σαπούνι, για να χαλαρώσετε, να καθαρίσετε το μυαλό σας ή να ανακουφίσετε τον πόνο όταν το χρειάζεστε. Ομοίως, μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες σε κεριά που φτιάχνετε μόνοι σας, για να σας δώσουμε συγκέντρωση και ηρεμία την επόμενη φορά που θα τα ανάψετε.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το λάδι για μασάζ – θυμηθείτε να το αραιώσετε σύμφωνα με τις οδηγίες μας στην προηγούμενη ενότητα. Μια άλλη χρήση θα ήταν να το χρησιμοποιήσετε σε ένα μπολ ατμού για να απαλύνετε τυχόν βήχα που έχετε από το κρυολόγημα ή τη γρίπη.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα αιθέρια έλαια γενικά και τις χρήσεις τους στην αρωματοθεραπεία, ανατρέξτε στο προηγούμενο άρθρο μας για το θέμα.

Και αν σας έχει εμπνεύσει να συμπεριλάβετε λίγο λάδι δεντρολίβανου στη ρουτίνα ευεξίας σας, μεταβείτε στη σελίδα προϊόντων μας για το Αιθέριο Έλαιο Δεντρολίβανου όπου μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτό και να κάνετε μια παραγγελία!

 

 

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25842469/

2 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9828867/

3 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23983963/

4 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20377818/

5 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17388768/

6 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19258850/

7 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17291597/

8 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3842692/

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Βότανα

Συνταγές

Νέα & Ανακοινώσεις

Ευχαριστούμε πολύ τα παρακάτω websites για τη συνδρομή τους σε επιπρόσθετο, ελεύθερο φωτογραφικό υλικό (free stock) που χρησιμοποιείται στην ιστοσελίδα μας:

Pixabay.com
Pexels.com
Unsplash.com
Freepik.com
Canva.com
Adobe.com
Σταύρος Δεβεράκης (Φωτογράφος)

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!