fbpx
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ 15€ (Για τον υπόλοιπο κόσμο από 120€)

Αρωματοθεραπεία: Πώς Μπορεί να Ανανεώσει τη Ζωή Σας!

Η αρωματοθεραπεία είναι μια αρχαιότατη πρακτική που χρησιμοποιεί αρώματα και αιθέρια έλαια από φυτά για να βελτιώσει την ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου. Η χρήση αρωματοθεραπείας έχει ρίζες στην αρχαία Κίνα, Αίγυπτο και Ελλάδα, όπου οι ιατροί χρησιμοποιούσαν φυτικά έλαια για θεραπευτικούς σκοπούς. Σήμερα, είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός και δημοφιλής τρόπο θεραπείας, που ενισχύει τη φυσική ικανότητα του σώματος να ισορροπεί το μυαλό, το σώμα και την ψυχή.

Στο παρακάτω άρθρο θα εξετάσουμε τι είναι αυτή η πρακτική, τα οφέλη της και πως μπορούμε να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

Τι είναι η Αρωματοθεραπεία;

Η αρωματοθεραπεία είναι μια μορφή εναλλακτικής θεραπείας που έχεις ως βάση το φαρμακείο της φύσης. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί αιθέρια έλαια από φυτά, λουλούδια, δέντρα και βότανα για να βελτιώσει την ψυχική, σωματική και πνευματική ευεξία. Αυτά τα αιθέρια έλαια τα παίρνουμε από διάφορα μέρη των φυτών, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων, των ανθών, του κορμού και των ριζών, μέσω απόσταξης ή πιέσεως.

Η χρήση των αρωματικών εκχυλισμάτων έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία της ανθρωπότητας και τη θεωρούμε πλέον μια σύγχρονη μέθοδο θεραπείας. Πιο συγκεκριμένα, για πάνω από 6000 χρόνια κάνουμε χρήση με στόχο τη βελτίωση της σωματική και ψυχικής υγείας. Η Εθνική Ένωση Ολιστικής Αρωματοθεραπείας (NAHA) ορίζει την αρωματοθεραπεία ως «τη θεραπευτική εφαρμογή ή τη φαρμακευτική χρήση αρωματικών ουσιών (αιθέρια έλαια) για ολιστική θεραπεία».

aromatherapy

Εικόνα: pixelshot

Η Ιστορία της Αρωματοθεραπείας

Πως ξεκίνησε η αρωματοθεραπεία και πόσο σημαντική ήταν η χρήση της;

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν από τους πρώτους λαούς που αξιοποίησαν την αρωματοθεραπεία. Χρησιμοποίησαν αιθέρια έλαια για την παραγωγή κεριών, κοσμημάτων και για θεραπευτικούς σκοπούς. Παράλληλα, οι ιερείς και ιατροί πραγματοποιούσαν αρωματικές τελετές και χρησιμοποιούσαν αρωματικά έλαια για τη θεραπεία ασθενειών. Επιπροσθέτως, στην αρχαία Κίνα, τα αιθέρια έλαια ήταν για ιατρικούς και θρησκευτικούς σκοπούς. Οι κινέζοι γιατροί έφτιαχναν μείγματα αρωματικών ουσιών για τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων και για την ανάκτηση της εσωτερικής ισορροπίας.

Κατά την περίοδο της Αναγέννησης στην Ευρώπη, οι αρωματικές ουσίες αποσκοπούσαν στην αναζωογόνηση του σώματος και του πνεύματος. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ενδιαφέρον για τις ιδιότητες των αιθέριων ελαίων και τη χρήση τους στη θεραπευτική.

Η Αρωματοθεραπεία Σήμερα:

Στις μέρες μας, η αρωματοθεραπεία είναι μια ευρέως αποδεκτή μορφή θεραπείας. Οι ειδικοί σε αυτό τον τομέα μελετούν τις ιδιότητες και τις εφαρμογές των ελαίων, προσφέροντας ατομικές λύσεις για διάφορα προβλήματα υγείας και ευεξίας.

Αναλυτικότερα, τη χρησιμοποιούμε σε πολλούς τομείς, όπως την ιατρική, την ψυχολογία, την αισθητική, αλλά και για την προσωπική μας φροντίδα. Η συστηματική χρήση της βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει το στρες, αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αϋπνίας και βελτιώνει τη ψυχική υγεία.

Τα 5 Οφέλη της Αρωματοθεραπείας:

Στόχος της αρωματοθεραπείας είναι η θεραπεία της ψυχής, του νου και του σώματος μέσα από τα αιθέρια έλαια. Τα αρώματά τους ενεργοποιούν τους οσφρητικούς υποδοχείς της μύτης και εν συνεχεία στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο. Έτσι ενεργοποιούν κάποιες συγκεκριμένες περιοχές όπως ο υποθάλαμος που έχει να κάνει με την σεροτονίνη. Δηλαδή την ορμόνη που μας κάνει χαρούμενους.

Επιπλέον, τα αρώματα επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη διάθεση, ξυπνώντας μέχρι και αναμνήσεις μέσω της διαδικασίας της μνήμης.

  1. Ελαττώνει το άγχος και το στρες και χαλαρώνει το νου και το σώμα:

Πολλά αιθέρια έλαια έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες που βοηθούν στην χαλάρωση του πνεύματος και του σώματος. Ένα χαλαρωτικό μπάνιο με έλαια έπειτα από μια δύσκολη ημέρα είναι ιδανικό για αναζωογόνηση.

  1. Ενισχύει τον οργανισμό:

Παράλληλα, τα αιθέρια έλαια διαθέτουν αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθώντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

  1. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου:

Σύμφωνα με έρευνες η αρωματοθεραπεία και τα έλαια επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου και αντιμετωπίζουν την αϋπνία.

  1. Βοηθούν στη συγκέντρωση και φτιάχνουν τη διάθεση:

Ορισμένα αρώματα ελαίων βοηθούν στην επίτευξη βαθύτερης συγκέντρωσης και βελτίωσης της διάθεσης. Ημέρες που τα επίπεδα ενέργειας είναι χαμηλά, αιθέρια έλαια όπως το φασκόμηλο θα τονώσουν την κυκλοφορία του αίματος!

  1. Αντιμετωπίζει πόνους και ημικρανίες

Η αρωματοθεραπεία δρα επίσης ανακουφιστικά σε πόνους και κεφαλαλγίες.

 

aromatherapeia

Εικόνα: Yan Krukau

Χρήση Αρωματοθεραπείας

Όσον αφορά τους τρόπους χρήσης της αρωματοθεραπείας, μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους.

  1. Μέσω εισπνοής

Ένας από τους συνηθέστερους τρόπους εφαρμογής της αρωματοθεραπείας είναι μέσω συσκευών που διαχέουν το άρωμα των ελαίων στην ατμόσφαιρα, τα γνωστά diffusers ή κεραμικές συσκευές. Δηλαδή, προσθέτοντας λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου, μπορείτε να το απολαύσετε σε ολόκληρο το χώρο. Εκτός από τη μυρωδιά, προσφέρει απολυμαντικές ιδιότητες αλλά και ψυχολογικά οφέλη. Καθώς το άρωμα φτάνει στον εγκέφαλο, στέλνει μήνυμα σε συγκεκριμένες ορμόνες επηρεάζοντας τα συναισθήματά μας, το στρες και την αρτηριακή πίεση.

  1. Τοπική εφαρμογή

Επιπλέον, μπορούμε να τα εφαρμόσουμε στην επιδερμίδα μας σε συγκεκριμένα σημεία – κλειδιά. Τέτοια σημεία είναι περιοχές πλούσιες σε αδένες ιδρώτα και θύλακες τριχών όπως το κεφάλι ή οι παλάμες του χεριού, που απορροφάνε το λάδι αποτελεσματικά.

  1. Μέσω μασάζ

Τρίτος τρόπος είναι η θεραπεία με το μασάζ. Σε περιοχές που θα εφαρμόσετε το λάδι μπορεί να ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος και την απορρόφηση. Είναι ένας εξαιρετικός χαλαρωτικός τρόπος για να εισάγετε την αρωματοθεραπεία στην καθημερινότητά σας.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα αιθέρια έλαια δεν εφαρμόζονται ποτέ απευθείας στο δέρμα. Θα πρέπει πάντα να είναι μέσα σε έλαιο βάσης, όπως το καστορέλαιο ή αμυγδαλέλαιο. Η χρήση τους χρειάζεται προσοχή καθότι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες, ερεθισμούς ή ακόμα και πονοκεφάλους.

Ανακαλύψτε τα αιθέρια έλαια από tofillo!

Αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου: Από τα κορυφαία έλαια της αρωματοθεραπείας που ενισχύει τη μνήμη και προσφέρει ηρεμία σε μια κουραστική ημέρα. Επιπλέον, το έλαιο δενδρολίβανου είναι γνωστό δυναμωτικό για τα μαλλιά με ισχυρές αντισηπτικές και διεγερτικές ιδιότητες. Θα το βρείτε εδώ.

Αιθέριο έλαιο δίκταμου: Εξίσου γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, το δίκταμο λειτουργεί ως αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες, επουλωτικό ενώ παράλληλα έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση. Επίσης ανακουφίζει από εγκαύματα και τσιμπήματα. Αξίζει να το εντάξετε στην καθημερινότητά σας. Κάντε κλικ εδώ.

Αιθέριο έλαιο θυμαριού: Το κύριο συστηματικό του είναι η θυμόλη που το χρησιμοποιούν στην ιατρική ως ήπιο αντισηπτικό. Πιο συγκεκριμέα, στην αρωματοθεραπεία το χρησιμοποιούμε για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων κρυολογήματος, όπως το βήχα και την ανακούφιση μυϊκών πόνων. Κάντε την αγορά σας εδώ.

Αιθέριο έλαιο ρίγανης: Έχει αντιοξειδωτικές, αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Το άρωμα είναι έντονο και στην αρωματοθεραπεία το χρησιμοποιούμε κατά του άσθματος και του βήχα. Κάντε την αγορά σας εδώ.

Αιθέριο έλαιο φασκόμηλου: Το έλαιο του φασκόμηλου έχει ιδιαίτερα έντονο άρωμα και στην αρωματοθεραπεία το χρησιμοποιούμε κατά του άγχους και της αυπνίας. Βοηθάει στη αντιμετώπιση εξάψεων και νυχτερινών εφιδρώσεων ενώ ανακουφίζει από πονοκεφάλους και ζαλάδες. Ενισχύει τη λειτουργία της μνήμης ενώ συστήνουμε και σε περίπτωση κρυολογήματος και γρίπης. Θα το βρείτε εδώ.

Είναι σημαντικό, όμως, να κάνετε τη χρήση των ελαίων με προσοχή. Ορισμένα μπορεί να είναι ερεθιστικά σε συγκεκριμένες συνθήκες. Πάντα είναι καλό να ρωτήσετε έναν ειδικό πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε μορφή αρωματοθεραπείας.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, η αρωματοθεραπεία προσφέρει έναν φυσικό, αποτελεσματικό τρόπο για τη βελτίωση της γενικής ευεξίας και της ψυχοσωματικής υγείας. Εμείς στο tofillo.com συγκεντρώνουμε όλη τη μαγική δύναμη των βοτάνων και σας την προσφέρουμε μέσα σε ένα μικρό μπουκαλάκι. Ο κόσμος της φύσης είναι θαυμαστός. Σε μια καθημερινότητα η οποία επιφέρει αίσθηση μόνιμου άγχους και πίεσης, τα αιθέρια έλαια είναι ένα πολύτιμο μέσο για την προσφορά ανακούφισης και ψυχικής ηρεμίας.

Αξίζει να τα ανακαλύψετε!

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Βότανα

Συνταγές

Νέα & Ανακοινώσεις

Ευχαριστούμε πολύ τα παρακάτω websites για τη συνδρομή τους σε επιπρόσθετο, ελεύθερο φωτογραφικό υλικό (free stock) που χρησιμοποιείται στην ιστοσελίδα μας:

Pixabay.com
Pexels.com
Unsplash.com
Freepik.com
Canva.com
Adobe.com
Σταύρος Δεβεράκης (Φωτογράφος)

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!