fbpx
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ 15€ (Για τον υπόλοιπο κόσμο από 120€)

Δίκταμο της Κρήτης: Ανακαλύπτοντας το Θαύμα της Φύσης

Στις απέραντες πλαγιές της Κρήτης, όπου ο ήλιος φιλοξενείται από τον κρυστάλλινο ουρανό και η θάλασσα αγκαλιάζει τη στεριά, ανθίζει ένα μικρό, αλλά ισχυρό βότανο, γνωστό ως δίκταμο της Κρήτης (Origanum dictamnus L.). Αυτό το φυτό, που είναι βαθιά ριζωμένο στον πλούτο της ελληνικής φύσης και παράδοσης, έχει πλέον αναγνωριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

«Το δίκταμο της Κρήτης: Από μυθικό αντίδοτο της αρχαιότητας σε σύγχρονο θαυματουργό βότανο, αποτελεί ένα κρυμμένο διαμάντι της φυσικής φαρμακευτικής.»

tofillo - Δίκταμο - ερωτας - Dittany of Crete 0045789

Παραδοσιακή Χρήση και Ιστορική Αξία του δίκταμου

Από την αρχαιότητα, οι Κρητικοί γνώριζαν τις μοναδικές ιδιότητες του δίκταμου. Μυθικές αφηγήσεις και αρχαίοι ιατροί, όπως ο Ιπποκράτης, αποδίδουν στο δίκταμο εκπληκτικές θεραπευτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον θρύλο, όταν οι άγριες αίγες της Κρήτης τραυματίζονταν από βέλη, έψαχναν αυτό το βότανο για να θεραπεύσουν τα τραύματά τους. Αυτή η αρχαία γνώση πέρασε από γενιά σε γενιά, διατηρώντας τη θέση του δίκταμου ως ένα από τα πιο σεβαστά βότανα της Μεσογείου.

Επιστημονική Επιβεβαίωση και Θεραπευτικές Χρήσεις

Ο EMA (European Medicines Agency), μετά από αναλυτική εξέταση, έχει εντάξει το δίκταμο στη λίστα των βοτανικών φαρμάκων που αναγνωρίζονται για την παραδοσιακή τους χρήση. Το δίκταμο της Κρήτης ενδείκνυται για:

 • Την ανακούφιση του βήχα που σχετίζεται με το κρυολόγημα.
 • Την αντιμετώπιση ήπιων πεπτικών διαταραχών, όπως αίσθηση πληρότητας ή πεπτικά προβλήματα.
 • Την εφαρμογή σε ήπιες δερματικές φλεγμονές και μώλωπες ως επίθεμα.

Η Σημασία του Δίκταμου στην Καθημερινή Ζωή

Θα έλεγε κανείς ότι το δίκταμο είναι όχι μόνο ένα φυτό, αλλά και ένας φορέας της Κρητικής παράδοσης. Καθώς περπατά κανείς στα μονοπάτια της Κρήτης, μπορεί να αντικρίσει το χαρακτηριστικό αυτό φυτό να ανθίζει ανάμεσα στα βράχια. Η απλή του παρουσία μας υπενθυμίζει την αξία της φύσης και τη σημασία της παραδοσιακής γνώσης.

Συμπεράσματα

Το δίκταμο της Κρήτης, με την πλούσια ιστορία και τις αναγνωρισμένες θεραπευτικές του ιδιότητες, αποτελεί έναν θησαυρό της φυσικής φαρμακευτικής. Μέσα από τις απότομες βουνοπλαγιές των Κρητικών βουνών που αυτοφύεται, μας δίνει ένα μοναδικό δώρο: την υγεία, απλά και φυσικά.

 

Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουν για το δίκταμο:

 1. Ιστορική Αναφορά στην Αρχαία Λογοτεχνία: Το δίκταμο αναφέρεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα ως ένα φυτό με ικανότητα να σταματά αιμορραγίες.
 2. Μυθολογία: Συνδέεται με τον μύθο της θεάς Αρτέμιδος και τις ιδιότητές της ως θεάς της κυνηγιού και της φύσης.
 3. Ενδημικό της Κρήτης: Είναι ενδημικό της Κρήτης, δηλαδή δεν βρίσκεται φυσικά πουθενά αλλού στον κόσμο.
 4. Αρχαίες Θεραπευτικές Χρήσεις: Χρησιμοποιείτο στην αρχαία Ελλάδα για τη θεραπεία τραυμάτων και δηλητηριάσεων.
 5. Αφροδισιακές Ιδιότητες: Στην παραδοσιακή ιατρική, πιστεύεται ότι έχει αφροδισιακές ιδιότητες.
 6. Χρήση στην Μαγειρική: Πέρα από τις θεραπευτικές του χρήσεις και την παρασκευή βοτανικών τσαγιών, χρησιμοποιείται στη μαγειρική για το έντονο άρωμα και τη μοναδική γεύση του, ιδανικό για σούπες, σάλτσες και μαρινάδες.
 7. Σπάνιο και Προστατευμένο: Είναι ένα σπάνιο φυτό και σε κάποιες περιοχές προστατεύεται από τον νόμο.
 8. Σύμβολο της Κρήτης: Έχει γίνει σύμβολο της Κρήτης και συχνά απεικονίζεται σε τοπικά σουβενίρ και τέχνες.
 9. Διαφορετικές Ονομασίες: Στην Κρήτη είναι γνωστό με πολλές ονομασίες καθεμία από τις οποίες αναφέρεται σε κάποια ιδιότητα ή χαρακτηριστικό του. Γνωστό ως “Έρωντας” , ‘’ Μαλλιαρόχορτο’’, ‘’Στομαχοχορτο’’, ‘’Σταματόχορτο’’ κλπ.
 10. Χρήση στην Κοσμετολογία: Το αιθέριο έλαιο του δίκταμου χρησιμοποιείται σε καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης του δέρματος.
 11. Αντισηπτικές Ιδιότητες: Το δίκταμο περιέχει φυσικές αντισηπτικές ιδιότητες, γεγονός που το καθιστά χρήσιμο στην περιποίηση του δέρματος και των πληγών.
 12. Παραδοσιακές Τελετές: Χρησιμοποιούνταν σε παραδοσιακές τελετές και ως αντίδοτο σε δηλητηριάσεις στην αρχαία Ελλάδα.

 

 

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Βότανα

Συνταγές

Νέα & Ανακοινώσεις

Ευχαριστούμε πολύ τα παρακάτω websites για τη συνδρομή τους σε επιπρόσθετο, ελεύθερο φωτογραφικό υλικό (free stock) που χρησιμοποιείται στην ιστοσελίδα μας:

Pixabay.com
Pexels.com
Unsplash.com
Freepik.com
Canva.com
Adobe.com
Σταύρος Δεβεράκης (Φωτογράφος)

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!