fbpx
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ 15€ (Για τον υπόλοιπο κόσμο από 120€)

Ανακαλύψτε τη θεραπευτική δύναμη των αιθέριων ελαίων…

Αναζητάτε έναν φυσικό τρόπο για να ενισχύσετε την ευεξία σας και να αντιμετωπίσετε προβλήματα της καθημερινότητας; Μια θεραπεία που να μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη; Λοιπόν, τα αιθέρια έλαια μπορεί να είναι η απάντησή σε όλα αυτά.

Τα αιθέρια έλαια είναι υγρά που περιέχουν συστατικά των φυτών σε υψηλές συγκεντρώσεις και μπορεί να έχουν θεραπευτικά οφέλη όταν χρησιμοποιούνται κατάλληλα.

Τα αιθέρια έλαια εξάγονται από τα φυτά με διαφορετικούς τρόπους (για παράδειγμα, με απόσταξη ή ψυχρή έκθλιψη). Καθώς η παραγωγή μικρής ποσότητας αιθέριου ελαίου απαιτεί μεγάλο όγκο φυτικού υλικού, το αιθέριο έλαιο έχει ισχυρότερες θεραπευτικές ιδιότητες από το φυτό από το οποίο προέρχεται (όλη η δύναμη του φυτού συμπυκνωμένη σε λίγα ml) και θα πρέπει να το χειριζόμαστε με προσοχή.

Αιθέρια έλαια

Φωτογραφία από Ridofranz

Σήμερα θα εξερευνήσουμε μερικές μόνο από τις θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων όταν αυτά χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία καθώς και άλλους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αξιοποιηθούν στο σπίτι…

 

Αρωματοθεραπεία

Η αρωματοθεραπεία είναι η πρακτική της χρήσης αιθέριων ελαίων για θεραπευτικούς σκοπούς. Αυτό γίνεται συνήθως είτε εισπνέοντας το «άρωμα» του ελαίου ή εφαρμόζοντάς το στο δέρμα σε αραιωμένη μορφή.

Μεταξύ των πιο δημοφιλών μεθόδων αρωματοθεραπείας συγκαταλέγονται, το μασάζ για χαλάρωση και ανακούφιση μυϊκού πόνου, αρωματικά κεριά για χαλάρωση ή διαύγεια και εισπνοή για βοήθεια σε προβλήματα συγκέντρωσης, άγχους ή ύπνου.

Τώρα, ίσως αναρωτιέστε πώς τα αιθέρια έλαια δημιουργούν θεραπευτικά οφέλη όταν χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία; Λοιπόν, αυτό συμβαίνει με δύο τρόπους.

Πρώτον, όταν τα αιθέρια έλαια εισπνέονται, διεγείρουν το μεταιχμιακό σας σύστημα που σημαίνει ότι μπορούν να έχουν θεραπευτικά οφέλη στις λειτουργίες που σχετίζονται με αυτό το σύστημα (όπως συναισθήματα, καρδιακός ρυθμός και αρτηριακή πίεση).

Δεύτερον, όταν τα αιθέρια έλαια εφαρμόζονται στο δέρμα σας, κάποιες από τις χημικές τους ουσίες απορροφώνται δημιουργώντας έτσι θεραπευτικά οφέλη. Λόγω της ισχύος των αιθέριων ελαίων, θα πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα μόνο όταν αραιώνονται σε κάποιον ‘’φορέα’’, όπως το λάδι, προκειμένου να αποφευχθεί ο ερεθισμός.

Η αρωματοθεραπεία υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο ακόμα και σήμερα. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμένες επιστημονικές μελέτες σχετικά με τα πλήρη αποτελέσματά της! Έτσι, ενώ διερευνούμε μερικά από τα μεγάλα οφέλη των αιθέριων ελαίων στην επόμενη ενότητα, απλά να έχετε κατά νου ότι χρειάζεται να γίνει ακόμα περισσότερη επιστημονική έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα.

 

*Εάν λόγω ασθενείας λαμβάνετε ιατρική περίθαλψη, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν εισαγάγετε την αρωματοθεραπεία στο πρόγραμμα θεραπείας σας.

 

Ιδιότητες Αιθέριων Ελαίων

Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος αιθέριων ελαίων εκεί έξω για να εξερευνήσετε! Δεν θα μπορούσαμε να τα εξετάσουμε όλα τα οφέλη τους σε ένα μόνο άρθρο… Έτσι, σήμερα, επιλέγουμε να δούμε μερικά μόνο από τα βασικότερα οφέλη των μοναδικών αυτών ελαίων.

Γνωστική Λειτουργία

Όλοι θέλουμε να μπορούμε να εστιάζουμε όταν χρειάζεται και να ενισχύουμε τη δύναμη του εγκεφάλου μας! Λοιπόν, ξέρατε ότι απλά εισπνέοντας ορισμένα αιθέρια έλαια, θα μπορούσατε να βελτιώσετε τη λειτουργία του εγκεφάλου σας; Μια μελέτη του 2012 έδειξε ότι όταν οι συμμετέχοντες εισέπνευσαν έλαιο δεντρολίβανου, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε ορισμένες γνωστικές εργασίες.1

Όχι μόνο αυτό, περαιτέρω έρευνα έχει δείξει ότι η τακτική εισπνοή αιθέριων ελαίων δεντρολίβανου2 και φασκόμηλου3 μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από νευροεκφυλιστικές διαταραχές όπως το Αλτσχάιμερ.

Αυτό είναι ένα σπουδαίο αποτέλεσμα από αυτά τα ξεχωριστά φυτά!

Benefits of Essential Oils

Στρες και Άγχος

Πόσο χαλαρωτική πραγματικά είναι η αίσθηση που νοιώθετε όταν μυρίζετε κάποιο αγαπημένο σας άρωμα; Τι θα λέγατε την επόμενη φορά να επιλέξετε λίγο έλαιο δεντρολίβανου ή φασκόμηλου!

Μια επιστημονική μελέτη έδειξε ότι το δεντρολίβανο βοήθησε στη μείωση των συμπτωμάτων του στρες στους μαθητές πριν και κατά τη διάρκεια μιας εξεταστικής.4 Αυτό δεν είναι καθόλου άσχημο αποτέλεσμα για μια τόσο αγχωτική κατάσταση! Στην Ελλάδα είναι κοινή και η χρήση αιθέριου φασκόμηλου για τη ηρεμιστική του δράση.

Στο tofillo, σίγουρα θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο να διατηρούμε το Αιθέριο Έλαιο Δεντρολίβανου και το Αιθέριο Έλαιο Φασκόμηλου στο γραφείο μας κατά τις πολυάσχολες μέρες. Μας αρέσει να αφιερώνουμε μόλις πέντε λεπτά για να κλείσουμε τα μάτια μας, να αναπνεύσουμε τα αρώματα και να ξεκινήσουμε από την αρχή…

 

Ανάπτυξη μαλλιών

Καθώς μεγαλώνουμε, μερικές φορές αντιμετωπίζουμε τριχόπτωση. Αν και είναι πιο συνηθισμένο στους άνδρες, μπορεί επίσης να επηρεάσει τις γυναίκες λόγω ορμονικών αλλαγών σε διάφορα στάδια της ζωής τους.

Παραδόξως, δύο αιθέρια έλαια – δεντρολίβανο και θυμάρι – έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην προστασία από την τριχόπτωση και δυνητικά στην αναστροφή της!

Μια μελέτη του 2015 έδειξε ότι όταν οι άνδρες με φαλάκρα ‘’ανδρικού τύπου’’ έκαναν μασάζ με έλαιο δεντρολίβανου, αραιωμένο σε λάδι, στο τριχωτό της κεφαλής τους δύο φορές την ημέρα για έξι μήνες, παρουσίασαν αύξηση στο πάχος των μαλλιών. Στην πραγματικότητα, οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν λάδι δεντρολίβανου παρουσίασαν την ίδια αύξηση στο πάχος σε σχέση με αυτούς που χρησιμοποίησαν δημοφιλέστατο σκεύασμα που χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την αναγέννηση μαλλιών.5 Επιπλέον όσοι χρησιμοποίησαν έλαιο δενδρολίβανου παρουσίασαν λιγότερο κνησμό στο τριχωτό της κεφαλής.

Μια άλλη μελέτη έδειξε την αποτελεσματικότητα των ελαίων θυμαριού και δεντρολίβανου, που χρησιμοποιούνται παράλληλα με άλλα αιθέρια έλαια, στη βελτίωση της τριχόπτωσης (ειδικά της γυροειδής αλωπεκίας).6

Έτσι, εάν αρχίζετε να παρατηρείτε κάποια σημεία αραιωμένων μαλλιών, ίσως αξίζει να δοκιμάσετε αυτά τα αιθέρια έλαια. Μπορείτε να βρείτε το Αιθέριο Έλαιο Δεντρολίβανου και Αιθέριο Έλαιο Θυμαριού στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Θυμηθείτε να τα αραιώνετε πάντα σε κάποιο λάδι όταν τα εφαρμόζετε στο δέρμα.

 

Ανακούφιση από τον πόνο

Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά για να μεγιστοποιήσουν τα αναλγητικά οφέλη του μασάζ και του βελονισμού. Τώρα, η επιστήμη αποδεικνύει ότι αυτή είναι μια πρακτική που λειτουργεί.

Σε μια μελέτη του 2007, οι επιζώντες από εγκεφαλικό που παρουσίαζαν πόνο στον ώμο χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έλαβε βελονισμό για να βοηθήσει στον πόνο στον ώμο, ενώ η άλλη ομάδα έλαβε την ίδια θεραπεία βελονισμού αλλά με έλαιο δεντρολίβανου. Η ομάδα που έλαβε θεραπεία με έλαιο δεντρολίβανου παρουσίασε διπλάσια μείωση του πόνου από την ομάδα χωρίς.7

Ομοίως, το έλαιο ρίγανης έχει αποδειχθεί ότι έχει αναλγητικά αποτελέσματα σε προκαταρκτικές μελέτες σε ποντίκια.8

Στο tofillo, μας αρέσει να χρησιμοποιούμε είτε Αιθέριο Έλαιο Δεντρολίβανου ή Αιθέριο Έλαιο Ρίγανης για εκείνες τις μέρες που πρέπει να καταπραΰνουμε κάποιες αρθρώσεις ή άκρα που πονάνε. Το αραιώνουμε, αφιερώνουμε λίγα λεπτά για μασάζ και το αφήνουμε να δράσει.

 

Βήχας και κρυολογήματα

Όταν έχετε κρυολόγημα ή γρίπη, θέλετε να δοκιμάσετε τα πάντα για να νιώσετε καλύτερα! Και αν προτιμάτε να δοκιμάζετε φυσικές θεραπείες για να καταπραΰνουν τα συμπτώματα, τότε θα διαπιστώσετε ότι τα αιθέρια έλαια θυμαριού και δίκταμου μπορούν να βοηθήσουν.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων το δίκταμο έχει ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην καταπράυνση του βήχα από το κρυολόγημα.9 Ενώ μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι λόγω των αντισπασμωδικών ιδιοτήτων του, το αιθέριο έλαιο θυμαριού θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό στη μείωση του βήχα από λοίμωξη.10

Με τη χειμερινή περίοδο εδώ, τώρα θα μπορούσε να είναι η κατάλληλη στιγμή για να προμηθευτείτε το Αιθέριο Έλαιο Θυμαριού και Αιθέριο Έλαιο Δίκταμου από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Συνιστούμε σε ένα μπολ ατμού με ζεστό νερό να προσθέσετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου και να εισπνεύσετε τον ατμό για να καταπραΰνετε τους αεραγωγούς σας και τυχόν βήχα ή πονόλαιμο.

Αυτά ήταν μερικά μόνο παραδείγματα των εξαιρετικών ιδιοτήτων ορισμένων αιθέριων ελαίων.

Εκτός από την άμεση εισπνοή και το μασάζ, θα θέλετε να μάθετε κάποιους ακόμα τρόπους με τους οποίους θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια για να επωφεληθείτε των ιδιοτήτων τους; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε…

Αιθέρια έλαια

Φωτογραφία από Botamochi

Χρήσεις αιθέριων ελαίων στο σπίτι

Εάν θέλετε να έχετε ακόμη περισσότερα οφέλη από τα αιθέρια έλαια, υπάρχει πληθώρα προϊόντων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο σπίτι.

Για μεγαλύτερης διάρκειας ανακούφιση από το στρες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έλαιο δεντρολίβανου ή φασκόμηλου σε καυστήρα αιθέριων ελαίων (oil burner) για να γεμίσετε στο σπίτι σας με ένα άρωμα χαλαρωτικό. Ή αν σας αρέσει να φτιάχνετε τα δικά σας κεριά για να αρωματίζετε το σπίτι σας, γιατί να μην προσθέσετε μερικές σταγόνες λάδι δεντρολίβανου ή φασκόμηλου για μια χαλαρωτική εμπειρία την επόμενη φορά που θα τα ανάψετε;

Η χρήση αιθέριων ελαίων στο σαπούνι είναι μια πολύ δημοφιλής τεχνική. Τα διάφορα συστατικά του σαπουνιού διασφαλίζουν ότι το αιθέριο έλαιο είναι αραιωμένο, ώστε να μην προκαλεί ερεθισμό του δέρματος. Η συμβουλή μας θα ήταν να αφιερώσετε χρόνο στο μπάνιο σας, ώστε να δώσετε χρόνο στα έλαια του σαπουνιού να κάνουν τα μαγικά τους!

Και αν προτιμάτε να φτιάχνετε τα δικά σας προϊόντα καθαρισμού του σπιτιού, γιατί να μην προσθέσετε λίγο έλαιο θυμαριού ή δικτάμου για να διατηρήσετε τη μυρωδιά και την αίσθηση ηρεμίας και φρεσκάδας; Πολλά αιθέρια έλαια έχουν φυσικά αντιμυκητιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά αυτές είναι μόνο λίγες για να ξεκινήσετε!

 

Κρητικά Αιθέρια Έλαια tofillo από Βιολογικά κτήματα

To tofillo είναι μια Kρητική εταιρεία, πολύ περήφανη για την κληρονομιά της. Στην Κρήτη, χρησιμοποιούμε τα βότανα για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στο tofillo συνεχίζουμε αυτή την παράδοση καλλιεργώντας τα βότανά μας βιολογικά, πιστεύοντας ότι το ίδιο το έδαφος της Κρήτης, δίνει στα βότανα της ιδιαίτερη δύναμη και μοναδικότητα!

Αυτή η μοναδικότητα και ο κρητικός χαρακτήρας των βοτάνων – δυνατά, πλούσια και γεμάτα με εξαιρετικές ιδιότητες – περνάει και στα αιθέρια έλαια που φτιάχνουμε από αυτά. Εγγυόμαστε ποιότητα και παράδοση σε κάθε σταγόνα.

Εάν αυτό σας αρέσει και θέλετε να αγοράσετε οποιοδήποτε από τα αιθέρια έλαιά μας στο διαδίκτυο, μπορείτε να μεταβείτε στο διαδικτυακό μας κατάστημα.

Ελπίζουμε τη στιγμή που θα μυρίσετε ή θα νιώσετε για πρώτη φορά τα αιθέρια έλαιά μας, να νιώσετε το πνεύμα της Κρήτης και τη σύνδεση του νησιού μας με αυτά τα ισχυρά ανά τους αιώνες βότανα…

 

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23983963/

[2]https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20377818/

[3]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5318325/

[4]https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19258850/

[5]https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25842469/

[6]https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9828867/

[7]https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17388768/

[8]https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/%28SICI%291099-1573%28199606%2910%3A4%3C342%3A%3AAID-PTR832%3E3.0.CO%3B2-W

[9]https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-summary/dittany-crete-herb-summary-public_en.pdf

[10] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28214817/

 

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Βότανα

Συνταγές

Νέα & Ανακοινώσεις

Ευχαριστούμε πολύ τα παρακάτω websites για τη συνδρομή τους σε επιπρόσθετο, ελεύθερο φωτογραφικό υλικό (free stock) που χρησιμοποιείται στην ιστοσελίδα μας:

Pixabay.com
Pexels.com
Unsplash.com
Freepik.com
Canva.com
Adobe.com
Σταύρος Δεβεράκης (Φωτογράφος)

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!