Βασιλικός, το βότανο που ξεχωρίζει για την ευγενή του παρουσία και τον πλούτο γεύσεων και αρωμάτων που διαθέτει. Μεταξύ των βιολογικών μας βοτάνων, ο βασιλικός είναι γνωστός για τον ισχυρό χαρακτήρα που προσδίδει σε κάθε πιάτο και το απογειώνει με την αξεπέραστη φρεσκάδα του. Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον κόσμο της γεύσης, της ποιότητας και της αγνότητας μέσα από τα βιολογικά προϊόντα tofillo.
Ανακαλύψτε στο παρακάτω άρθρο τις πολλαπλές ιδιότητες και τα οφέλη του βασιλικού στην υγεία μας, καθώς και τους τρόπους χρήσης του.
Ο Βασιλικός είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά
Επιστημονικά γνωστός ως Ocimum basilicum, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα στην παγκόσμια κουζίνα. Πιο συγκεκριμένα, το χαρακτηριστικό του άρωμα με την συγκεκριμένη αίσθηση φρεσκάδας προσφέρει μια μοναδική γευστική εμπειρία. Είναι ποώδες φυτό, πολυετές με πλούσιο αρωματικό φύλλωμα και μικρά άνθη. Ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών και έχει ρίζες από την Ινδία και την τροπική ζώνη της Αφρικής και της Ασίας.
Εικόνα: pixabay
Οι ευεργετικές του ιδιότητες σύμφωνα με την παράδοση
Ο βασιλικός είναι γνωστός για το υπέροχο άρωμα και γεύση που προσδίδει στη μαγειρική. Πόσοι όμως γνωρίζουν τις ιδιότητές του; Στην παραδοσιακή ιατρική η χρήση του είναι για την αντιμετώπιση πονοκεφάλων, διαρροιών, βήχα, δυσλειτουργίας νεφρών, ενώ έχει και καρδιοτονωτική δράση. Παράλληλα, ήδη από την αρχαιότητα οι άνθρωποι τον χρησιμοποιούσαν εκτός από τσάι και ως εντομοαπωθητικό.
-
Βασιλικός
5,56€ – 13,97€ Αγορά Αυτό το προϊόν έχει πολλαπλές παραλλαγές. Οι επιλογές μπορούν να επιλεγούν στη σελίδα του προϊόντος
Ποια είναι τα συστατικά του βασιλικού
Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες βασιλικού και καθεμία από αυτές διαφέρει στο μέγεθος, το χρώμα και την υφή των φύλλων, το χρώμα της ταξιανθίας αλλά και τη σύσταση των αιθέριων ελαίων. Έτσι η γεύση και η μυρωδιά ποικίλουν ανά είδος, το ίδιο και οι ιδιότητες. Σε διάφορες αναλογίες λοιπόν ανάλογα το είδος τα αιθέρια έλαια του βασιλικού περιέχουν ενώσεις όπως λιναλοόλη, ευγενόλη, μεθυλχαβικόλη, 1,8-κινεόλη και μυρκένιο. Επίσης, περιέχει φλαβονοειδή, τανίνες, και βιταμίνες Α και C, προσφέροντας αρωματικές, γευστικές και φαρμακευτικές ιδιότητες.
Η Ιστορία του
Εκτός των άλλων, πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η ιστορία του βοτάνου. Για του χριστιανούς, ο βασιλικός είναι ένα ιερό, ευλογημένο βότανο που πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη “βασιλεύς”, Δηλαδή, βασιλιάς που στη συγκεκριμένη περίπτωση εννοούμε τον Ιησού Χριστό.
Σύμφωνα με την Ιερά Παράδοση, ο βασιλικός είχε φυτρώσει στο μέρος όπου ήταν θαμμένος ο Τίμιος Σταυρός και η Αγία Ελένη τον ανακάλυψε χάρη στο έντονο άρωμά του. Παράλληλα, πολλοί λένε ότι έχει ρίζες από την Ινδία, όπου η χρήση του ήταν σε θρησκευτικές τελετές. Στη συνέχεια, ο βασιλικός έγινε γνωστός σε όλη τη Μεσόγειο κι έτσι πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιταλική και ελληνική κουζίνα. Επιπλέον, στις Αγγλόφωνες χώρες ο βασιλικός είναι γνωστό και ως ‘’βότανο του Αγίου Ιωσήφ’’.
Ακόμη, υπάρχουν κι άλλοι μύθοι όσον αφορά την προέλευσή του. Όπως ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έπειτα από την εκστρατεία τους στις Ινδίες έφερε μαζί του τον βασιλικό. Οι Έλληνες όμως δεν είχαν σε μεγάλη εκτίμηση το βότανο. Λόγω της έντονης μυρωδιάς του προσέλκυε σκορπιούς, οπότε θεωρούσαν ότι είναι ένα είδος κατάρας και σημάδι θανάτου.
Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το βασιλικό μαζί με το μύρο και το λιβάνι ως πρώτη ύλη στο βαλσάμωμα των νεκρών φαραώ. Από την άλλη, για τους Ρωμαίους αποτέλεσε το έμβλημα των ερωτευμένων. Ο Διοσκουρίδης συνιστούσε την χρήση του βασιλικού για την αντιμετώπιση της δυσουρίας, ενώ παράλληλα τα φύλλα του ήταν κατάλληλα για τη θεραπεία από τσιμπήματα εντόμων και φιδιών. Η Εβραϊκή λαϊκή παράδοση, πιστεύει ότι προσθέτει δύναμη και στην Ινδία, τον τοποθετούν στο στόμα του θανούντος, ώστε να εξασφαλίσει ότι θα φτάσει στο Θεό. Ακόμη και σήμερα γνωρίζουμε το παλιό γνωμικό που λέει πως «όπου υπάρχει βασιλικός, δε ζει το κακό», δηλαδή φέρνει τύχη σε ένα νέο σπιτικό.
Εικόνα: YelenaYemchuk
Ο βασιλικός στη μαγειρική
Στο tofillo ο βασιλικός είναι σημαντικό στοιχείο της κουζίνας, προσφέροντας μια πληθώρα γευστικών εμπειριών. Τον χρησιμοποιούμε σε σαλάτες, σάλτσες και πάστες, προσδίδοντας έναν φρέσκο και έντονο χαρακτήρα. Δίνει θεσπέσια γεύση σε διάφορα ψητά, σαλάτες, κοκκινιστά φαγητά, σούπες ενώ ταιριάζει πολύ σε σάλτσες που έχουν ως βάση τη φρέσκια ντομάτα. Είτε φρέσκος, είτε σε ξηρή μορφή το προσθέτουμε την τελευταία στιγμή ώστε να διατηρήσει το άρωμά του και να απογειώσει το πιάτο μας. Γι΄αυτό και άλλωστε πολλοί συγγραφείς μαγειρικής τον αποκαλούν «βασιλιάς των βοτάνων».
Όσον αφορά τις ποικιλίες του, όπως ήδη αναφέραμε και παραπάνω, υπάρχουν πολλές! Αυτές που συναντάμε στην χώρα μας είναι κυρίως:
- Ο γλυκός – πλατύφυλλος, ο οποίος αποτελεί και την πιο εμπορική ποικιλία.
- Ο Ελληνικός – λεπτόφυλλος βασιλικός, με τα πολύ μικρά φύλλα που βλέπουμε συνήθως σε γλάστρες και χαϊδεύουμε τα φύλλα για το υπέροχο άρωμα του.
- Ο Αγιορείτικος βασιλικός, που έχει φύλλα και άνθη σε σκούρο ιώδες χρώμα.
- Ο σγουρός βασιλικός, με μεγάλα και σγουρά φύλλα.
Μυρίζοντας το βασιλικό μας, θα ξυπνήσουν χιλιάδες αναμνήσεις και θα αρωματίσει τις νέες. Αποκτήστε το μαγειρικό βότανο εδώ.
Ποια είναι τα οφέλη του φυτού στην υγεία μας;
Ο βασιλικός, γνωστός για το άρωμα και τη γεύση του, είναι ένα βότανο με πλούσια ιστορία και σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πέρα από τη χρήση του στην κουζίνα, οι ευεργετικές του ιδιότητες περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές δράσεις, καθιστώντας τον πολύτιμο για την υγεία μας.
Ας δούμε πιο αναλυτικά τα οφέλη του:
- Υποστήριξη της Πέψης. Ο βασιλικός βοηθά στη διευκόλυνση της πέψης και μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση από πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.
- Αποτελεί καλό διουρητικό
- Καταπραΰνει τον πονοκέφαλο
- Ηρεμεί τον βήχα
- Βοηθάει στη δυσλειτουργία των νεφρών
- Υποστήριξη της Καρδιακής Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ο βασιλικός μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην καρδιακή υγεία. Έτσι χαμηλώνουν οι παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.
- Αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως φλαβονοειδή και φαινόλες, οι οποίες βοηθούν στην προστασία του σώματος από τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών.
- Αντιμικροβιακές και Αντιβακτηριακές Ιδιότητες. Δηλαδή, τα αιθέρια έλαια του βασιλικού, όπως η ευγενόλη, διαθέτουν αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση. Έτσι καθιστούν τον βασιλικό χρήσιμο στην αντιμετώπιση ορισμένων λοιμώξεων.
- Αντιφλεγμονώδεις Ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου, χάρη στις φυσικές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που περιέχει.
- Ενισχύει την ψυχική υγεία. Ο βασιλικός βοηθά στην ψυχική υγεία μειώνοντας στρες και άγχος, βελτιώνοντας τη διάθεση και προσφέροντας αντικαταθλιπτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.
Τέλος, μέσα από μελέτες το έλαιο βασιλικού έχει δείξει αντιμυκητιακές και έντομο-απωθητικές ιδιότητες.
Εικόνα από: los_angela
Βασιλικός: ποια η χρήση του;
Επιπλέον, εκτός από την πιο γνωστή χρήση του, εκείνη της μαγειρικής, ο βασιλικός μπορεί να καταναλωθεί και ως ένα αρωματικό βοτανικό τσάι! Ένα κουταλάκι αποξηραμένο βότανο, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και 5 λεπτά είναι αρκετά για να φτιάξουμε το τέλειο χωνευτικό ρόφημά μας. Ιδανικό για την κατανάλωσή του μετά το γεύμα μας.
Το αιθέριο έλαιο βασιλικού το χρησιμοποιούμε στην αρωματοποιία, αρωματοθεραπεία αλλά και ως απωθητικό εντόμων.
Τέλος πολλές ποικιλίες, όπως ο λεπτόφυλλος εδώ στην Ελλάδα, υπάρχουν κι ως καλλωπιστικά. Οι γεμάτες λουλούδια βεράντες των γιαγιάδων μας περιείχαν πάντα μια γλάστρα με βασιλικό, γεμίζοντας όμορφα αρώματα τις εικόνες των παιδικών μας χρόνων!
Προφυλάξεις
Σε περίπτωση εγκυμοσύνης και σε γυναίκες που θηλάζουν, προτείνουμε πάντα τη συμβουλή του ιατρού.
Συμπέρασμα
Συμπερασματικά, από τη φαρμακευτική του χρήση έως και τη σύγχρονη μαγειρική, ο βασιλικός παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα βότανα. Εμείς, tofillo, τιμάμε τη σπουδαιότητα και τον χαρακτήρα του βοτάνου, προσφέροντάς σας ένα ταξίδι γεύσης μέσα από τα βιολογικά μας βότανα. Ανακαλύψτε τον κόσμο των βοτάνων εδώ και σε μια μοναδική γευστική εμπειρία.