fbpx
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ 15€ (Για τον υπόλοιπο κόσμο από 120€)

Βότανα για Εμμηνόπαυση: Φυσικές Λύσεις

Τα βότανα για εμμηνόπαυση αποτελούν μία εναλλακτική και ταυτόχρονα την πιο φυσική λύση για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της. Σε αυτή τη  μεταβατική περίοδο στη ζωή της γυναίκας, υπάρχει μια σειρά από φυσικές και συναισθηματικές αλλαγές που πρέπει να αντιμετωπίσει. Ενώ υπάρχουν φαρμακευτικές λύσεις, πολλές επιλέγουν να αναζητήσουν φυσικούς τρόπους ώστε να ανακουφιστούν από τις αλλαγές αυτές. 

Μέσα από αυτόν τον άρθρο, θα μοιραστούμε περιεχόμενο σχετικά με τα βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Πιο συγκεκριμένα, θα εξετάσουμε τις ιδιότητες και τα οφέλη τους στην υγεία μας ενώ παράλληλα θα παρέχουμε συμβουλές για τον τρόπο χρήσης. Πως δηλαδή τα βότανα είναι οι φυσικές λύσεις για την ευεξία και την ισορροπία του οργανισμού κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής φάσης της ζωής μιας γυναίκας. 

 

Τα 4 βότανα για εμμηνόπαυση από tofillo

 

 

Τι είναι εμμηνόπαυση

Αρχικά, η εμμηνόπαυση, όπως είπαμε παραπάνω, είναι ένα μεταβατικό στάδιο στη ζωή της γυναίκας κατά το οποίο ο οργανισμός παύει πλέον σταδιακά να παράγει αναπαραγωγικές ορμόνες, δηλαδή τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη.

Πιο αναλυτικά, είναι μια φυσιολογική φάση στη ζωή μιας γυναίκας που συνήθως συμβαίνει κατά τη μεσαία ή την αργή ενήλικη ηλικία, συνήθως γύρω στα 45-55 έτη, αν και μπορεί να παρουσιαστεί νωρίτερα ή αργότερα. Κατά την εμμηνόπαυση, η γυναίκα σταματά να έχει εμμηνόρροια, καθώς οι ωοθήκες της σταδιακά μειώνουν την παραγωγή αναπαραγωγικών ορμονών. Είναι μία περίοδος που διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα με μια σειρά από συμπτώματα που επηρεάζει ρυθμιστικούς μηχανισμούς στο σώμα της. 

 

βότανα για εμμηνόπαυση

Εικόνα από: Kristina Shlimovich

 

Κοινά συμπτώματα εμμηνόπαυσης 

Πιο συγκεκριμένα, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης οφείλονται στην ανεπάρκεια των οιστρογόνων, με αυτά να επηρεάζουν άλλους μηχανισμούς στον οργανισμό. Κάποιες γυναίκες αντιμετωπίζουν ασυμπτωματικά την κατάσταση αυτή. Όμως, οι περισσότερες βιώνουν έντονα τα συμπτώματα.
Μερικά από αυτά είναι:

  • Ψυχοσυναισθηματική αστάθεια
  • Διαταραχές στον ύπνο
  • Εξάψεις και εφιδρώσεις 
  • Πονοκέφαλοι και ημικρανίες
  • Αύξηση σωματικού βάρους 
  • Ξηρότητα του δέρματος και της κεφαλής
  • Αύξηση χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και αρτηριακής πίεσης

 

Φασκόμηλο: ένα από τα πιο γνωστά βότανα για εμμηνόπαυση

Αρχικά, το φασκόμηλο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Λόγω των ισχυρών ιδιοτήτων του, βοηθάει στη μείωση των εξάψεων και της υπεριδρωσίας που συνοδεύουν την κατάσταση. Δρα δηλαδή θερμορρυθμιστικά για το σώμα. Επιπλέον, βοτανοθεραπευτές προτείνουν το βότανο αυτό ακόμα και για τη ρύθμισης της εμμηνόρροιας καθώς έχει οιστρογονικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση φασκόμηλου σε μορφή τσαγιού ή η χρήση του ως αιθέριου έλαιου σε αρωματοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική επιλογή.

Αποκτήστε το εδώ.

 

φασκόμηλο βότανο για εμμηνόπαυση

Εικόνα από: gaffera

 

Μελισσόχορτο για την ανακούφιση των ιλίγγων 

Επιπλέον, το μελισσόχορτο, ένα αρωματικό βότανο με πλούσιες ιδιότητες και θεραπευτικά οφέλη. Οι παραδοσιακές χρήσεις του περιλαμβάνουν την ανακούφιση από πονοκεφάλους, την ελάττωση της έντασης της περιόδου και συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης αλλά και τη βελτίωση της πέψης. Είναι επίσης γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Το κύριο χαρακτηριστικό του αναφορικά με την εμμηνόπαυση είναι η διαχείριση των ιλίγγων και των ημικρανιών. Ένας σύμμαχος της ορμονικής ισορροπίας με καταπραϋντικές ιδιότητες. 

Θα το βρείτε εδώ.

 

Βαλσαμόχορτο, το αντικαταθλιπτικό 

Γνωστό για την ιδιότητα του να ανακουφίζει την αϋπνία και το άγχος, δύο συμπτώματα που συχνά συνοδεύουν την εμμηνόπαυση. Το βαλσαμόχορτο περιέχει φυτικές ουσίες που έχουν καταπραϋντικές και χαλαρωτικές ιδιότητες. Δηλαδή, βοηθάει το σώμα και το μυαλό να ηρεμήσουν και να επιτύχουν ένα βαθύτερο ύπνο. Επιπλέον, βελτιώνει τη διάθεση και το αναφέρουμε πολλές φορές ως το φυσικό όπλο κατά της κατάθλιψης. 

Κάντε την αγορά σας εδώ.

 

Χαμομήλι, η ιδανική επιλογή για χαλάρωση

Ένα από τα πιο διάσημα βότανα για εμμηνόπαυση και για τις ιδιότητές του να προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση στο σώμα και το μυαλό. Η χαλαρωτική δράση του χαμομηλιού μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και στη μείωση του άγχους, καθιστώντας το μια ιδανική επιλογή για γυναίκες που αντιμετωπίζουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Ένα τσάι χαμομηλιού έχει την ικανότητα να  χαλαρώνει τους μύες και να προάγει την αίσθηση γαλήνης και ευεξίας. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από πονοκεφάλους και τη νευρική ένταση, ενισχύοντας την γενική ευεξία κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Βρείτε το χαμομήλι εδώ.

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε γυναίκα αντιμετωπίζει με διαφορετική ένταση και διάρκεια τα συμπτώματα. Ορισμένες μπορεί να βρουν ανακούφιση μέσω φυσικών μεθόδων, ενώ άλλες ενδεχομένως να χρειάζονται ιατρική παρέμβαση. Σε κάθε περίπτωση, η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική φάση της ζωής της γυναίκας που μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία με τη σωστή υποστήριξη και περίθαλψη.

γυναικα σε ασκηση

Εικόνα από: MixMedia

 

Διατροφή και Άσκηση στη διαχείριση των συμπτωμάτων

Η διατροφή και η άσκηση αποτελούν δύο βασικούς πυλώνες για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και της γενικής ευεξίας. Από τη μία πλευρά, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης μπορεί να παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγιή λειτουργία του οργανισμού και τη μείωση των φλεγμονών. Η άσκηση, από την άλλη πλευρά, θα βελτιώσει την αντοχή, θα ενισχύσει τους μύες και τα οστά και θα βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιού σωματικού βάρους. Επιπλέον, βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το άγχος, δύο συμπτώματα που έχουν να κάνουν με την εμμηνόπαυση.

 

Συμπέρασμα 

Τέλος, τα βότανα για εμμηνόπαυση σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή και την τακτική άσκηση μπορεί να συμβάλουν στη θεαματική βελτίωση της ποιότητας ζωής και της γενικής ευεξίας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Αναμφίβολα τα βότανα αποτελούν μια φυσική και ολοκληρωμένη προσέγγιση που σέβεται τη γυναίκα και τη φύση της.

Ανακαλύψτε όλα τα προϊόντα tofillo  και ζήστε μια μοναδική εμπειρία γεύσεων και αρωμάτων. 

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Βότανα

Συνταγές

Νέα & Ανακοινώσεις

Ευχαριστούμε πολύ τα παρακάτω websites για τη συνδρομή τους σε επιπρόσθετο, ελεύθερο φωτογραφικό υλικό (free stock) που χρησιμοποιείται στην ιστοσελίδα μας:

Pixabay.com
Pexels.com
Unsplash.com
Freepik.com
Canva.com
Adobe.com
Σταύρος Δεβεράκης (Φωτογράφος)

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!