fbpx
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ 15€ (Για τον υπόλοιπο κόσμο από 120€)

Δίκταμο: Διάσημο σε Ολόκληρο τον Κόσμο!

Κρητικό δίκταμο!

Ίσως το πιο γνωστό βότανο της Κρητικής γης. Που οφείλεται όμως η φήμη του σε ολόκληρο το κόσμο; Γνωρίζουμε άραγε όλα τα κρυμμένα μυστικά ενός βοτάνου, γνωστού στην ανθρωπότητα εδώ και 4000 χρόνια;

Μοναδικότητα

Το δίκταμο είναι ένα ενδημικό φυτό της Κρήτης που το συναντάμε φυσικά στις απόκρημνες πλαγιές του νησιού και πουθενά αλλού στον κόσμο. Γνωστό από την αρχαιότητα, σπόροι και απεικονίσεις του ανακαλύφθηκαν σε Μινωικά αγγεία. Ο πρώτος που το αποκάλεσε ‘’Κρητικό’’ εξαιτίας της παρουσίας του μόνο στην Κρήτη ήταν ο Ιπποκράτης, πατέρας της ιατρικής πριν 2500 χρόνια.

  • Δίκταμο

    2,2613,97
    Αγορά Αυτό το προϊόν έχει πολλαπλές παραλλαγές. Οι επιλογές μπορούν να επιλεγούν στη σελίδα του προϊόντος

Δίκταμο: Το Φάρμακο της Κρητικής Φύσης

Το δίκταµο κατά την αρχαιότητα θεωρούνταν πανάκεια, δηλαδή φάρμακο για όλες τις παθήσεις , του στοµάχου, του πεπτικού συστήματος, της σπλήνας, των ρευματικών και αρθριτικών, της μήτρας αλλά και της δυστοκίας όπως πρώτος αναφέρει ο Ιπποκράτης. Την πίστη στον δίκταµο σαν επουλωτικό και παυσίπονο που είχαν οι αρχαίοι, πρώτος τις αναφέρει ο Αριστοτέλης. Ακόμα και η Κρητική θεά του τοκετού Ειλυθειία, φορούσε στεφάνι από δίκταμο, δείχνοντας τη σχέση μεταξύ του φυτού και του τοκετού, όπως αναφέρεται και από τον Ευριπίδη στον ‘’Ιππόλυτο’’. Οι ιδιότητες του φυτού είναι πολλές ενώ οι έρευνες για τον προσδιορισμό τους συνεχίζονται ακόμα και σήμερα. Ένα πρόσφατο αποτέλεσμα της επιστημονικής μελέτης των ιδιοτήτων των Κρητικών βοτάνων είναι το Cretan Iama. Το Cretan Iama είναι ένα φυσικό παρασκεύασμα που συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου οργανισμού χρησιμοποιώντας Κρητικά βότανα, μεταξύ των οποίων και το δίκταμο.

 

Δίκταμο

 

 

 

 

Έρωτας – Δίκταμο

Η σχέση του φυτού με τον έρωτα είναι στενά συνυφασμένα στην Κρητική παράδοση και εκτός από δίκταμο το αποκαλούν ‘’έρωντα’’, καθώς εκτός των άλλων θεωρείται και αφροδισιακό. Επιπλέον, το φυτό αυτοφύεται σε απότομα και δυσπρόσιτα σημεία απόκρημνων βουνοπλαγιών, δίνοντας το προνόμιο να το συλλέξουν μόνο οι πραγματικά ερωτευμένοι, αυτοί δηλαδή που είναι διατεθειμένοι να βάλουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή προκειμένου να καταφέρουν να το κόψουν και να το προσφέρουν στην αγαπημένη τους ως ένδειξη πίστης και αγάπης.

Βενεδικτίνη & Μαρτίνι

Το ιδιαίτερο άρωμα του δίκταμου έχει χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες για να εμπλουτίσει διάφορα ποτά. Κατά το μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε μοναστήρια, κυρίως της Γαλλίας, κατά την παρασκευή του λικέρ ‘’βενεδικτίνη΄΄ . Ο ιταλικός οίκος Martini & Rossi για τη δημιουργία του διάσημου ποτού ‘’Martini’’, χρησιμοποιεί 40 διαφορετικά βότανα, μεταξύ των οποίων και το Κρητικό Δίκταμο.

  • Δίκταμο

    2,2613,97
    Αγορά Αυτό το προϊόν έχει πολλαπλές παραλλαγές. Οι επιλογές μπορούν να επιλεγούν στη σελίδα του προϊόντος

Χάρι Πότερ

Τέλος ας μεταφερθούμε νοερά στο μαγικό κόσμο του Χάρι Πότερ και ας διαβάσουμε: ‘’Το δίκταμο είναι ένα μαγικό φυτό που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του φίλτρου Wiggenweld, είναι ένα ισχυρό θεραπευτικό και επουλωτικό βότανο. Η χρήση του συμβάλει στην αποκατάσταση του δέρματος πάνω από ένα τραύμα και μετά την εφαρμογή το τραύμα φαίνεται ηλικίας αρκετών ημερών.’’ Η εμπνεύστρια και συγγραφέας του Ηarry Potter, Τζόαν Ρόουλινγκ (Joanne “Jo” Rowling) πεισμένη για την γητεία και την αξία του δίκταμου, έδωσε την αφορμή εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο να αναζητήσουν αυτό το «μαγικό» βότανο. Έτσι χώρες όπως η Αγγλία και η Γαλλία καταναλώνουν το Κρητικό δίκταμο περισσότερο σε σχέση με τα περασμένα χρόνια, με τους μικρούς θαυμαστές του Harry Potter να αναζητούν πολλά από τα μυστικά του, στο πέρασμα του χρόνου.

Το ταξίδι στον κόσμο των βοτάνων συνεχίζεται….

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την σύνδεση του Δίκταμου με τον αγαπημένο μας μάγο στο νεότερο άρθρο μας Δίκταμο και Χάρι Πότερ: Το μαγικό βότανο της Κρήτης μέσα από τις περιπέτειες του διάσημου μάγου”

Προϊόντα

Βιολογικό Δίκταμο tofillo

 

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Βότανα

Συνταγές

Νέα & Ανακοινώσεις

Ευχαριστούμε πολύ τα παρακάτω websites για τη συνδρομή τους σε επιπρόσθετο, ελεύθερο φωτογραφικό υλικό (free stock) που χρησιμοποιείται στην ιστοσελίδα μας:

Pixabay.com
Pexels.com
Unsplash.com
Freepik.com
Canva.com
Adobe.com
Σταύρος Δεβεράκης (Φωτογράφος)

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!