fbpx
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ 15€ (Για τον υπόλοιπο κόσμο από 120€)

8 Οφέλη Ομορφιάς από τη Χρήση του Χαμομηλιού για το Δέρμα και το Πρόσωπο!

Ξέρετε πώς είναι – μπαίνετε στο φαρμακείο και βλέπετε σειρές και σειρές καλλυντικών προϊόντων, που υπόσχονται να σας δώσουν απίστευτα αποτελέσματα ομορφιάς. Το επόμενο πράγμα που ξέρετε είναι ότι ξοδέψατε πολύ περισσότερα χρήματα από όσα σχεδιάζατε και έχετε ένα συρτάρι γεμάτο με προϊόντα που δύσκολα θα χρησιμοποιήσετε ποτέ!

Χαμομήλι για το δέρμα

Λοιπόν, τι θα λέγατε αν η λύση για κάποιες από τις ανάγκες ομορφιάς σας δεν ήταν στο φαρμακείο, αλλά στη φύση; Και τι θα γινόταν αν όλες αυτές οι λύσεις έμπαιναν σε ένα απλό φυτό;

Εδώ μιλάμε για το χαμομήλι!

Σήμερα, θα εξετάσουμε τα οφέλη του τσαγιού χαμομηλιού για το δέρμα και το πρόσωπο, όταν εφαρμόζεται τοπικά. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα και πώς να χρησιμοποιήσετε το τσάι χαμομηλιού και για να αποκτήσετε αυτά τα υπέροχα οφέλη για την υγεία σας

 

 

 

 

Αγόρασε Χαμομήλι

Το χαμομήλι προσφέρει εκπληκτικά οφέλη για το δέρμα και το πρόσωπο σας, χάρη στις φυσικές του αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθώντας να καταπραΰνεται η ερεθισμένη επιδερμίδα και να προωθείται η νεανική εμφάνιση.

Γιατί το χαμομήλι είναι ένα χρήσιμο συστατικό ομορφιάς;

Πριν ξεκινήσουμε, θα πρέπει να ξέρετε γιατί το χαμομήλι είναι ένα χρήσιμο συστατικό ομορφιάς. Το χαμομήλι αποτελεί λοιπόν ένα μοναδικό συστατικό ομορφιάς επειδή μερικές από τα πιο ευεργετικές συστατικά του – όπως τα αντιοξειδωτικά και τα αμινοξέα του – μπορεί να διεισδύσουν κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος.1

Ως αποτέλεσμα, είναι πολλοί αυτοί που έχουν επωφεληθεί από τα ακόλουθα οφέλη του χαμομηλιού τόσο στο δέρμα όσο και το πρόσωπο τους.

Πέντε απίστευτα οφέλη από τη χρήση του χαμομηλιού για το δέρμα σας

 1. Το χαμομήλι καταπραΰνει και μαλακώνει το δέρμα

Το χαμομήλι χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα τόσο από τους Έλληνες όσο και τους Αιγυπτίους ως καταπραϋντικό για το δέρμα. Στις μέρες μας, η σύγχρονη έρευνα αποδεικνύει ότι το χαμομήλι περιέχει ενώσεις που του προσδίδουν καταπραϋντικές και θεραπευτικές ιδιότητες.2

Γι’ αυτό άλλωστε πολλά καλλυντικά προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για ευαίσθητο δέρμα περιέχουν χαμομήλι.3

Στο tofillo διαπιστώσαμε ότι η εφαρμογή μιας κρύας κομπρέσας χαμομηλιού, χρησιμοποιώντας το τσάι μας από χαμομήλι, αποτελεί μια εξαιρετική σπιτική θεραπεία όταν το δέρμα μας χρειάζεται λίγη περισσότερη αγάπη και φροντίδα!

 

 • Το χαμομήλι βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στο δέρμα

Χαμομήλι για το δέρμα tofillo

Ένα άλλο μεγάλο όφελος του χαμομηλιού για το δέρμα είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής του δέρματος, κάτι που είναι ευεργετικό για δερματικές παθήσεις όπως ηλιακό έγκαυμα ή ακμή.

Μια μελέτη του 2010 έδειξε ότι το εκχύλισμα χαμομηλιού είχε τόσο αξιοσημείωτη επίδραση στη μείωση της φλεγμονής, που οι ερευνητές μπόρεσαν να συστήσουν τη χρήση του ως θεραπευτικού αντιφλεγμονώδους παράγοντα.4

Πράγματι, η ικανότητα του χαμομηλιού να μειώνει τη φλεγμονή (τόσο πίνοντάς το όσο και με τοπική εφαρμογή) υποστηρίζεται από την Γερμανική Επιτροπή Ε. Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο της Επιτροπής Ε για τα φάρμακα και τα ιατρικά προϊόντα ενέκρινε τη χρήση χαμομηλιού για τη θεραπεία της φλεγμονής του δέρματος.5

Αυτή είναι μια πολύ καλή μορφή έγκρισης!

 

 

 • Το χαμομήλι έχει αντιγηραντικές ιδιότητες

Σε προηγούμενο άρθρο επισημάναμε ότι το χαμομήλι περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά.6 Λοιπόν, αυτά τα αντιοξειδωτικά παρέχουν επίσης ορισμένα σημαντικά αντιγηραντικά οφέλη!

Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις «ελεύθερες ρίζες» στο σώμα μας, οι οποίες μπορούν, ανάλογα με τις περιστάσεις, να συμβάλουν στην ταχύτερη, ορατή γήρανση.

Πίνοντας τσάι χαμομηλιού ή εφαρμόζοντάς το τοπικά, παρέχετε στο δέρμα σας πολλά από αυτά τα αντιοξειδωτικά και θα μπορούσατε να βοηθήσετε στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης στο δέρμα σας.

 

 • Το χαμομήλι μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από περιβαλλοντικές βλάβες

Αυτά τα ίδια αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της γήρανσης, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία από τις περιβαλλοντικές βλάβες.

Το δέρμα μας στρεσάρετε καθημερινά από το περιβάλλον γύρω μας (από διάφορους παράγοντες όπως ο ήλιος και η ρύπανση). Αυτό το περιβαλλοντικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε μαύρα στίγματα, ξηρότητα και πρόωρη γήρανση.

Λόγω των αντιοξειδωτικών του– όπως τα φλαβονοειδή, τα τερπενοειδή και οι πολυφαινόλες – το χαμομήλι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τη βλάβη που προκαλείται από το περιβαλλοντικό στρες, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες.

Στο tofillo νιώθουμε ότι το δέρμα μας φαίνεται και αισθάνεται πιο υγιές το καλοκαίρι (όταν οι ακτίνες UV και η ρύπανση είναι στο υψηλότερο επίπεδο) όταν απολαμβάνουμε το τσάι χαμομηλιού μας κρύο!

 

 • Το χαμομήλι μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση πληγών

Ένα ενδιαφέρον όφελος του χαμομηλιού για το δέρμα είναι η ικανότητά του να βοηθά στην επούλωση πληγών. Το χαμομήλι έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη θεραπεία και την επούλωση πληγών εδώ και αιώνες.7 Η διαπίστωση των προγόνων μας υποστηρίζετε πλέον και από τη σύγχρονη επιστήμη.

Υπάρχουν διάφορες μελέτες που δείχνουν την ικανότητα του χαμομηλιού να επουλώνει τις πληγές πιο γρήγορα από τα κανονικά κορτικοστεροειδή, έχοντας συγχρόνως και αποτελεσματικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Μια μελέτη του 2008 έδειξε ότι η τοπική εφαρμογή χαμομηλιού βοήθησε στην επούλωση των πληγών έως και εννέα ημέρες πιο γρήγορα σε σχέση με τις πληγές που έλαβαν θεραπεία με κορτικοστεροειδή.8

Έτσι, ενώ το χαμομήλι από μόνο του δεν είναι αρκετό για τη θεραπεία μιας πληγής, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη επούλωση της.

* Θυμηθείτε να αναζητάτε πάντα ιατρική συμβουλή πριν χρησιμοποιήσετε τοπικά χαμομήλι σε μια πληγή.

 

Τρία απίστευτα οφέλη χαμομηλιού για το πρόσωπό σας

 

Εξερευνήσαμε μερικά εκπληκτικά οφέλη του χαμομηλιού για το δέρμα στην παραπάνω ενότητα. Αυτά περιελάμβαναν ιδιότητες καταπραϋντικές, αντιγηραντικές και προστασίας από περιβαλλοντικές βλάβες.

Φυσικά, όλα αυτά τα οφέλη ισχύουν εξίσου για το δέρμα του προσώπου αλλά και για το σώμα σας! Αλλά εδώ είναι μερικά από τα οφέλη ομορφιάς του χαμομηλιού ειδικά για το πρόσωπό σας…

 

 1. Το χαμομήλι μπορεί να σας βοηθήσει να φωτίσετε το πρόσωπό σας

Όλοι θέλουμε το δέρμα στο πρόσωπό μας να είναι καθαρό και λαμπερό! Λοιπόν, το χαμομήλι μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό με δύο τρόπους.

Πρώτον, πίνοντας τσάι χαμομηλιού έχετε καταπραϋντικά, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακά οφέλη που βοηθούν στο να διατηρείτε το δέρμα σας ήρεμο και καθαρό από μέσα προς τα έξω. Δεύτερον, εφαρμόζοντας τοπικά χαμομήλι μπορείτε να υποστηρίξετε τη λάμψη του δέρματος του προσώπου σας.9

Επομένως, δεν θα ήταν κακό να το προσθέσετε στη ρουτίνα ομορφιάς σας!

 

 1. Το χαμομήλι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπερμελάγχρωσης στο πρόσωπο

Το χαμομήλι έχει στυπτικές ιδιότητες.10 Αυτό σημαίνει ότι καθαρίζει καλά το δέρμα του προσώπου, βοηθά στην ξήρανση της λιπαρότητας και σταδιακά εξαφανίζει τις ουλές, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπερμελάγχρωσης.

Όλοι φοβόμαστε την υπερμελάγχρωση που μπορεί να μείνει στο πρόσωπό μας μετά από ένα ξέσπασμα ακμής. Λόγω των στυπτικών ιδιοτήτων του χαμομηλιού, μπορεί να εξαφανίσει σταδιακά την υπερμελάγχρωση και τα σημάδια ακμής στο πρόσωπό μας όταν χρησιμοποιείται τακτικά.

 

 1. Το χαμομήλι μπορεί να βοηθήσει με την ακμή και τα ξεσπάσματά της

Χαμομήλι για το δέρμα και ακμή

Είδαμε πώς το χαμομήλι έχει εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Ισχυρές και πολύτιμες ιδιότητες! Λοιπόν, ξέρατε ότι λόγω αυτών των ιδιοτήτων, το χαμομήλι μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει και στη θεραπεία της ακμής;

Ενώ το χαμομήλι από μόνο του δεν μπορεί να επιλύσει όλες τις περιπτώσεις ακμής, μπορεί να προσφέρει μια ήπια επιλογή θεραπείας για ορισμένες περιπτώσεις ακμής και άλλες ηπιότερες εκρήξεις.

Λόγω των στυπτικών, αντιφλεγμονωδών και αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων του, το χαμομήλι βοηθά στον απαλό καθαρισμό του δέρματος. Και με τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, βοηθά στην επιτάχυνση της αναγέννησης των κυττάρων που βοηθούν στην καθαριότητα του δέρματος.11

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχετε στο νου σας την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε ένα ξέσπασμα ακμής!

Παρασκευή

Τώρα που γνωρίζετε μερικά από τα μεγάλα οφέλη ομορφιάς του χαμομηλιού για το δέρμα και το πρόσωπο, ίσως αναρωτιέστε πώς μπορείτε να τα αποκτήσετε!

Στο tofillo μας αρέσει να πίνουμε το τσάι μας από χαμομήλι προς όφελος της ομορφιάς μας, αλλά μας αρέσει επίσης να το χρησιμοποιούμε τοπικά σε εξωτερική χρήση.

Μία μέθοδος παρασκευής χαμομηλιού για τοπική χρήση:

 1. Βάλτε 25 γραμμάρια τσαγιού χαμομηλιού tofillo σε ένα μπολ με μεγάλο άνοιγμα από πάνω
 2. Ζεστάνετε 230ml νερού στους 900C
 3. Προσθέστε το βρασμένο νερό στο χαμομήλι, σκεπάστε το μπολ και αφήστε το βότανο μέσα στο νερό μέχρι αυτό να κρυώσει
 4. Αφαιρέστε τα άνθη του χαμομηλιού
 5. Εφαρμόστε το έγχυμα στο δέρμα χρησιμοποιώντας είτε ένα πανί ή ένα μπουκάλι ψεκασμού
 6. Αφήστε να δράσει για 15 λεπτά και μετά ξεπλύνετε

* Συνίσταται να κάνετε πάντα επιδερμική δοκιμή σε οποιοδήποτε προϊόν που χρησιμοποιείτε στο δέρμα σας για πρώτη φορά

Συμπέρασμα

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα μεγάλα οφέλη ομορφιάς που μπορεί να προσφέρει το χαμομήλι – και τώρα έχετε ένα παράδειγμα για το πώς να το προσθέσετε στη ρουτίνα ομορφιάς σας! Ελπίζουμε ότι βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο.

Εάν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε λίγο χαμομήλι για τη ρουτίνα ομορφιάς σας, μπορείτε να παραγγείλετε το τσάι χαμομηλιού από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Στο tofillo χρησιμοποιούμε μόνο ολόκληρα άνθη χαμομηλιού για να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα μας διατηρούν τα καλύτερα θεραπευτικά τους αποτελέσματα.

 

 

 

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8073060/

2 https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/chamomile-benefits-for-skin#skin-benefits

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/

4https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2982259/#:~:text=Chamomile%20is%20known%20to%20possess%20anti%2Dinflammatory%20and%20antioxidant%20effects

5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2982259/

6 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23122119/

7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/

8 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.2612

9 https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/chamomile-benefits-for-skin#skin-benefits

10 https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/chamomile-benefits-for-skin#skin-benefits

11 https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/chamomile-benefits-for-skin#skin-benefits

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Βότανα

Συνταγές

Νέα & Ανακοινώσεις

Ευχαριστούμε πολύ τα παρακάτω websites για τη συνδρομή τους σε επιπρόσθετο, ελεύθερο φωτογραφικό υλικό (free stock) που χρησιμοποιείται στην ιστοσελίδα μας:

Pixabay.com
Pexels.com
Unsplash.com
Freepik.com
Canva.com
Adobe.com
Σταύρος Δεβεράκης (Φωτογράφος)

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!