fbpx
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ 15€ (Για τον υπόλοιπο κόσμο από 120€)

Το Δίκταμο στον μαγικό κόσμο του Χάρι Πότερ!

Η μαγική διάσταση του δίκταμου

Είναι πραγματικά εκπληκτικό το γεγονός πως μπορεί ένα βότανο να ξεχωρίζει για τις μοναδικές του ιδιότητες εδώ και 4000 χρόνια! Μαρτυρίες εκατοντάδων χρόνων, αναφορές από ειδικούς και απλούς λαϊκούς, μύθοι, παραδόσεις και η μαγεία του γνωστού ήρωα Χάρι Πότερ, γύρω από το μοναδικό Κρητικό Δίκταμο! Τι σχέση έχει όμως το δίκταμο με τον Χάρι Πότερ;

Οι ιδιότητες του δίκταμου πολλές και σημαντικές, εξαιτίας των οποίων επιλέχτηκε να χρησιμοποιηθεί και να συμπεριληφθεί στα μυθιστορήματα και αργότερα τις ταινίες -φαινόμενα για τα κινηματογραφικά δεδομένα του Harry Potter! Αλλά ας πιάσουμε το νήμα από την αρχή και ας γνωρίσουμε το Κρητικό αυτό βότανο …

Δίκταμο Χάρι Πότερ

Κρητικό δίκταμο, ένα αληθινό και σπάνιο φυτό της Κρήτης

Το Κρητικό δίκταμο (Origanum dictamnus) είναι ενδημικό φυτό της Κρήτης, οπότε αναφερόμαστε σε ένα βότανο σπάνιο που συναντά κανείς να αυτοφύεται σε συγκεκριμένες μόνο περιοχές του νησιού μας. Η φήμη του ωστόσο έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα στενά γεωγραφικά όρια του νησιού!

Το ταξίδι του δίκταμου στο χρόνο και το χώρο είναι πραγματικά εκπληκτικά. Θεωρείται επουλωτικό, πεπτικό, αντιμικροβιακό, αντισηπτικό, ανθελμινθικό ,αντιαιμορραγικό, εμμηναγωγό, σπασμολυτικό, καταπραϋντικό των στομαχικών πόνων και των νευρικών διεγέρσεων, με εκτρωτικές και αντιεπιληπτικές ιδιότητες.

Οι καταγεγραμμένες αναφορές για τις μοναδικές του ιδιότητες ξεκινούν από την Μινωική εποχή όπου τοιχογραφίες και απολιθώματα μαρτυρούν τη χρήση του φυτού από τους ανθρώπους της εποχής. Στο πέρασμα των χρόνων αναφέρθηκαν σε αυτό όλοι οι ειδήμονες των αρχαίων χρόνων όπως ο Ιπποκράτης και ο Αριστοτέλης.

Ήταν πρώτος ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης (384 πΧ – 322π.Χ) που αναφέρθηκε στις επουλωτικές ιδιότητες του δικτάμου στο έργο του ‘’Περί τα ζώα ιστορίαι’’. Ο Αριστοτέλης παρατήρησε ότι όταν τα άγρια ​​κατσίκια του όρους Ίδη στην Κρήτη χτυπιόντουσαν από δηλητηριασμένα βέλη, αναζητούσαν και έτρωγαν εναέρια μέρη δίκταμου, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την αποβολή των βελών από το σώμα τους και την επούλωση των πληγών τους.

Σύμφωνα με την Κρητική παράδοση το δίκταμο είναι το σύμβολο του έρωτα και αποκαλείται από του ντόπιους του νησιού ‘’έρωντας’’. Από την άλλη, σύμφωνα με λαογραφικές αναφορές, το δίκταμο συλλέγεται μετά τις 20 Ιουλίου για να είναι ‘’λαδωμένο’’, ενώ την ημέρα της γιορτής της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου) ο έρωντας, έχει τόσο ‘’θυμό’’ που αν ανάψεις μια φλόγα κοντά του τις μέρες αυτές πιάνει αμέσως πυρκαγιά.

Το Δίκταμο από την πραγματικότητα… στη φαρμακευτική φαρέτρα του Χάρι Πότερ

Δίκταμο Χάρι Πότερ - tofillo

 

Και πρέπει να ήταν αυτές κάποιες από τις παραδόσεις, επιστημονικές αναφορές και αποδείξεις αιώνων που έκαναν τη χαρισματική δημιουργό του Harry Potter, Joanne “Jo” Rowling να συμπεριλάβει το δίκταμο στο μαγικό κόσμο των βιβλίων της.

Το δίκταμο παρουσιάζεται ως ένα φυτό σπάνιο με πανίσχυρες θεραπευτικές και επουλωτικές ιδιότητες, απαραίτητο για τη δημιουργία του φίλτρου Wiggenweld. Είναι γνωστό και ως ο φλεγόμενος θάμνος (Burning Bush), καθώς μερικές φορές απελευθερώνει εύφλεκτους καπνούς. Ενώ το αιθέριο έλαιό του φαίνεται να θεραπεύει τον Harry Potter ακόμα και από το δάγκωμα φιδιού.

Η πραγματικότητα και το μυθιστόρημα μπερδεύονται περίτεχνα σε ένα έργο επιστημονικής φαντασίας, όπου το Δίκταμο αποκτά μαγικές ιδιότητες σταματώντας την αιμορραγία και δημιουργώντας νέο δέρμα εκεί που πριν ήταν μια ανοιχτή πληγή! Αναμφίβολα οι υπερβολές είναι απαραίτητο συστατικό στις ταινίες για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι αυτές οι αναφορές του μυθιστορήματος βασίζονται σε αληθινές παρατηρήσεις που οι κάτοικοι του νησιού γνωρίζουν εδώ και αιώνες.

Η δύναμη του δίκταμου στον Χάρι Πότερ

Μεταφερόμενοι στην πραγματικότητα των μυθιστορημάτων του Harry Potter, το δίκταμο είναι ένα από τα φυτά που αναφέρονται στο ‘’1000 μαγικά βότανα και μύκητες’’ ενώ η πρώτη αναφορά του γίνεται στο ‘’Harry Potter και η Φιλοσοφική λίθος’’.

Δίκταμο και Χάρι Πότερ tofillo

 

Οι αναφορές στο δίκταμο από το 1927 μέχρι και το 1997 είναι πάνω από πέντε και άλλοτε χρησιμοποιείται ως φυτό, άλλοτε το αιθέριο έλαιό του, σε κάποιες περιπτώσεις μόνο του και σε άλλες ως μέρος κάποιου μαγικού φίλτρο.

Είναι χαρακτηριστική η σκηνή που ο Harry Potter δέχεται το δάγκωμα ενός γυναικείου φιδιού (Nagini) στο χέρι του στο Godric’s Hollow. Η πλοκή συνεχίζεται αφού η Hermione Granger θα δώσει την λύση στο τέλος, χρησιμοποιώντας το αιθέριο έλαιο του δίκταμου.

Αφορμή για γνώση και αναζητήσεις

Γνωρίζοντας την ιστορία του δίκταμου, ήταν πραγματικά μια τεράστια και ευχάριστη έκπληξη η ανακάλυψη της τόσο εύστοχης αναφοράς του από τη δημιουργό των βιβλίων του Harry Potter. Ήταν λοιπόν η ευρηματική Joanne “Jo” Rowling και ο Harry Potter της η αφορμή για πολλά παιδιά (και όχι μόνο!) να γνωρίσουν και να ψάξουν για αυτό το φυτό.

Σε χώρες όπως η Αγγλία και η Γαλλία η κατανάλωση του δίκταμου είναι αυξημένη, με τους οπαδούς του Harry Potter να αναζητούν τα μυστικά ενός φυτού που ακόμα και σήμερα, μετά από τόσους αιώνες χρήσης, συνεχίζει να μας εκπλήσσει!

Θέλετε και εσείς να δοκιμάσετε το “μαγικό” αυτό βότανο; Τώρα στο ανανεωμένο μας διαδικτυακό κατάστημα μπορείτε να προμηθευτείτε άμεσα και με ασφάλεια το βιολογικό Δίκταμο παραγωγής μας! Θα χαρούμε να μας πείτε την γνώμη σας για ένα από τα αγαπημένα μας βότανα.

 

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Βότανα

Συνταγές

Νέα & Ανακοινώσεις

Ευχαριστούμε πολύ τα παρακάτω websites για τη συνδρομή τους σε επιπρόσθετο, ελεύθερο φωτογραφικό υλικό (free stock) που χρησιμοποιείται στην ιστοσελίδα μας:

Pixabay.com
Pexels.com
Unsplash.com
Freepik.com
Canva.com
Adobe.com
Σταύρος Δεβεράκης (Φωτογράφος)

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!