8 Ιδιότητες του Θυμαριού για την Υγεία μας!
Οι αποστολές των παραγγελιών θα ξεκινήσουν ξανά από τις 22/8. Καλό Καλοκαίρι!
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ 15€ (Για τον υπόλοιπο κόσμο από 120€)

8 Ιδιότητες του Θυμαριού για την Υγεία μας!

Αρωματικό, με νότες δυόσμου και λεμονιού… το θυμάρι φυτρώνει άφθονα σε όλη τη Νότια Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο. Με τα μικρά πράσινα φύλλα, το ξυλώδες κοτσάνι και τη δροσερή μυρωδιά του, είναι ένα βότανο που εύκολα ξεχωρίζει στη φύση.

Παράλληλα διαθέτει πληθώρα φαρμακευτικών ιδιοτήτων. Ελάτε να δούμε μέσα από αυτό το άρθρο τις μοναδικές ιδιότητες του θυμαριού!

Οι ιδιότητες του θυμαριού στην Υγεία μας

Ιδιότητες Θυμαριού
Φωτογραφία από madeleinesteinbach

 

Το θυμάρι είναι ευρέως γνωστό για τα πολλαπλά οφέλη του για την υγεία. Σε αυτά συμπεριλαμβάνουμε τις αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδες και αντιμυκητιακές ιδιότητες του.1 Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ενώσεις όπως η θυμόλη και η καρβακρόλη, τα εκχυλίσματα θυμαριού μπορεί να έχουν εξαιρετικά θεραπευτικά αποτελέσματα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ας δούμε μαζί μερικά από τα σπουδαιότερα οφέλη του θυμαριού.

Αντιφλεγμονώδες

Γνωρίζατε ότι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του θυμαριού σε βιταμίνη C, είναι ένα εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες βότανο; Στην πραγματικότητα, παραδοσιακά, το θυμάρι έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών και διάφορες σύγχρονες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει την αντιφλεγμονώδη αυτή δράση του.2

Έτσι, την επόμενη φορά που θα ετοιμάσετε ένα ζεστό πιάτο σπιτικής σούπας, γιατί να μην το πασπαλίσετε με μερικά κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι για να έχετε εκτός από γεύση και μερικά οφέλη για την υγεία σας; Στο tofillo, λατρεύουμε να χρησιμοποιούμε το [Αποξηραμένο Ελληνικό Θυμάρι] στη σπιτική μας φάβα!

 Καλό για το Ανοσοποιητικό

Ένα άλλο μεγάλο όφελος για την υγεία από τη χρήση του θυμαριού είναι ότι βοηθά στην καταπολέμηση μολυσματικών ασθενειών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι είναι μια απαραίτητη βιταμίνη για την αντίσταση στις μολυσματικές ασθένειες και την προστασία από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας.3 Αν και η βιταμίνη C δεν μπορεί να σας προστατεύσει πλήρως από τα πάντα, μπορεί σίγουρα να συμβάλλει στην ενδυνάμωση του οργανισμού σας.

θυμάρι

Με τα μικρά πράσινα φύλλα του, το ξυλώδες κοτσάνι και τη δροσερή μυρωδιά του, είναι ένα βότανο που εύκολα ξεχωρίζει στη φύση!

Αντιβακτηριδιακό

Το θυμάρι είναι ευρέως γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες.4 Λόγω αυτών των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων, το βότανο είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο για πολλές κοινές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Θυμάρι για την Ακμή

Ένα από τα οφέλη του θυμαριού για το δέρμα και το πρόσωπο είναι η ικανότητά του να καθαρίζει το δέρμα και να αποτρέπει τα σπυράκια. Οι αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ήπιων μορφών ακμής και άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με τη συμφόρηση του δέρματος. Για το λόγο αυτό, το εκχύλισμα θυμαριού χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα περιποίησης δέρματος.

Θυμάρι για την Πιτυρίδα και Υγεία των Μαλλιών

Η πιτυρίδα προκαλείται μερικές φορές από βακτήρια και έτσι, λόγω των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του θυμαριού, μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για τη θεραπεία της. Γενικότερα λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα οφέλη από τη χρήση του θυμαριού στα μαλλιά μας είναι πολλαπλά. Με ένα πιο υγιές τριχωτό της κεφαλής, τα μαλλιά σας γίνονται επίσης πιο υγιή – πράγμα που σημαίνει ότι γίνονται πιο δυνατά, λαμπερά και ίσως πιο πυκνά!5

Θυμάρι για την Επούλωση Πληγών

Γνωρίζατε ότι λόγω των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του θυμαριού, είναι επίσης εξαιρετικό όταν χρησιμοποιείται σε τοπική εφαρμογή για μικρές πληγές; Οι αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες βοηθούν στον απαλό καθαρισμό της πληγής και μπορεί να λειτουργήσει σαν αντισηπτικό!

Καλό για την Υγεία του Εντέρου

Η χρήση θυμαριού μπορεί να συμβάλλει και στην αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται και με δυσλειτουργίες του στομάχου. Το θυμάρι, πλούσιο σε θυμόλη και καρβακρόλη, μπορεί να βοηθήσει σε εντερικά προβλήματα. Μελέτη του 2017 σε κοτόπουλα έδειξε λιγότερες ασθένειες με αιθέρια έλαια. Τα κοτόπουλα με θεραπεία είχαν λιγότερα εντερικά βακτήρια σε 21 ημέρες. Απαιτούνται επιπλέον μελέτες στον άνθρωπο για τη λήψη αιθέριων ελαίων. Η έρευνα υποδηλώνει τα οφέλη του θυμαριού για την υγεία του εντέρου.

Μυκητοκτόνες ιδιότητες του θυμαριού

Το θυμάρι έχει αποδειχθεί ότι έχει μυκητοκτόνες ιδιότητες κατά των μολύνσεων από ζυμομύκητες. Σε μια εργαστηριακή μελέτη του 2021, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χαμηλές δόσεις θυμαρέλαιου δρούσαν αποτελεσματικά ενάντια σε έναν μύκητα γνωστό ως Candida albicans, ο οποίος είναι μια κοινή αιτία λοιμώξεων από ζυμομύκητες.7 Στην πραγματικότητα, το θυμάρι ήταν σε θέση να δράσει αποτελεσματικά κατά της Candida albicans ακόμη και όταν ο μύκητας είχε αποδειχθεί ανθεκτικός στα κοινά συνταγογραφούμενα φάρμακα!

Επομένως, ίσως αξίζει τον κόπο να κρατήσετε λίγο θυμάρι σε ετοιμότητα για αυτές τις ήπιες περιπτώσεις λοιμώξεων…

Καλό για τους Πνεύμονες

Οι ιδιότητες του θυμαριού στους πνεύμονες είναι ότι δρα καλά ως φυσικό φάρμακο για τον βήχα και μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα της βρογχίτιδας. Σε μια μελέτη του 2006, οι ερευνητές διαπίστωσαν πολύ ενδιαφέρον αποτελέσματα για τις ιδιότητες του θυμαριού. Ο συνδυασμός φύλλων θυμαριού και κισσού βοήθησε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της βρογχίτιδας, συμπεριλαμβανομένου του βήχα.8 Ομοίως, σε μια μελέτη σε ζώα το 2018, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας συνδυασμός εκχυλισμάτων θυμαριού και πρίμουλας βοήθησε στη μείωση της φλεγμονής και ρύθμισε τα επίπεδα του βλεννογόνου σε άτομα που δοκιμάστηκαν.9

Στο tofillo, όταν έχουμε έντονο βήχα, μας αρέσει να φτιάχνουμε ένα μπολ ατμού με τα φύλλα μας Αποξηραμένο ελληνικό θυμάρι και να παίρνουμε βαθιές ανάσες.

Βελτίωση της Διάθεσης

Είναι ενδιαφέρον ότι το εκχύλισμα θυμαριού έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τον εγκέφαλο βελτιώνοντας τη διάθεσή μας. Αυτό οφείλετε λόγω των υψηλών επιπέδων της ουσίας της καρβακρόλης που περιέχει. Σε μια μελέτη του 2013, οι ερευνητές βρήκαν ότι η καρβακρόλη μπορεί να αυξήσει τις συγκεντρώσεις σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.10 Η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη είναι δύο ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης και μπορούν να προσφέρουν «τόνωση».

Στο tofillo, μας αρέσει να απολαμβάνουμε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι με το Θυμάρι μας. Αυτό γίνεται καθημερινά, αλλά κυρίως τις μέρες που νιώθουμε λίγο άγχος ή αναστατωμένοι. Είναι ένα ανακουφιστικό ρόφημα που μας βοηθά να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να χαλαρώσουμε. Αλλά κυρίως να αναζωογονηθούμε και να συνεχίσουμε τη μέρα μας!

Ανακούφιση από τις Κράμπες της Περιόδου

Για τις γυναίκες που διαβάζουν το άρθρο μας, γνωρίζατε ότι το θυμάρι έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στις κράμπες της περιόδου; Σε μια μελέτη το 2012, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα θυμαριού αποδείχθηκαν εξίσου αποτελεσματικά στην ανακούφιση των κράμπες της περιόδου. Αυτό λαμβάνει χώρα  με μια κανονική δόση ιβουπροφαίνης!11

Αυτά είναι εξαιρετικά νέα εάν το στομάχι σας δεν αντέχει τη λήψη μεγάλης ποσότητας ιβουπροφαίνης ή εάν θέλετε μια φυσική θεραπεία για τις κράμπες στο στομάχι.

Οι παρενέργειες του θυμαριού και ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν

Το θυμάρι είναι ασφαλές στην κατανάλωση του, αλλά απαιτεί προσοχή στις υπερβολικές δόσεις. Αυτό γιατί μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και ζάλη.  Σε άτομα με υψηλή πίεση ή ευαισθησία σε βότανα τις οικογένειας τις μέντας, πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό τους. Συνιστάται η διακοπή του πριν από χειρουργικές επεμβάσεις και κατά την εγκυμοσύνη. Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση του ως τσάι ή αιθέριο έλαιο.

Στο τέλος της εξερεύνησης του θυμαριού, αναδεικνύεται η αξία του για την ευεξία και την υγεία μας. Ανακουφίζει τον βήχα και ενισχύει την πέψη ενώ έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές δράσεις. Το θυμάρι αποτελεί σύμμαχο για την καθημερινότητα μας και υπενθυμίζει την αξία της φύσης στην προσωπική μας φροντίδα.  Δεν είναι μόνο για την κουζίνα αλλά και για την φυσική υγεία.

 

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9147557/

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9147557/

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9147557/

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9147557/

5 https://www.hmpgloballearningnetwork.com/site/thederm/site/cathlab/event/maintaining-healthy-scalp-and-hair-improved-hair-growth

6 https://www.nature.com/articles/s41598-017-07420-4

7 https://www.mdpi.com/2076-2607/9/12/2454/htm

8 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17063641/

9 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1094553918300609

10 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6270539/

[11] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3992233/

 

 

Κερδίστε 20% έκπτωση στην πρώτη παραγγελία σας!

Κερδίστε έκπτωση -15%

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μάθετε περισσότερα για βότανα, συνταγές και αποκλειστικές προσφορές, και κερδίστε έκπτωση 20% στην πρώτη παραγγελία σας μαζί μας!

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

tofillo δίκταμο
Βότανα

Δίκταμο της Κρήτης: Ανακαλύπτοντας το Θαύμα της Φύσης

Ένα από τα σπουδαιότερα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Κρήτης με πολλαπλές επουλωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες για τις οποίες είχαν κάνει ιδιαίτερη αναφορά ήδη από την αρχαιότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Βότανα

Συνταγές

Νέα

  Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Shop

  Ευχαριστούμε πολύ τα παρακάτω websites για τη συνδρομή τους σε επιπρόσθετο, ελεύθερο φωτογραφικό υλικό (free stock) που χρησιμοποιείται στην ιστοσελίδα μας:

  Pixabay.com
  Pexels.com
  Unsplash.com
  Freepik.com
  Canva.com
  Adobe.com
  Σταύρος Δεβεράκης (Φωτογράφος)