fbpx
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ 15€ (Για τον υπόλοιπο κόσμο από 120€)

8 Ιδιότητες του Θυμαριού για την Υγεία μας!

.Αρωματικό, με νότες δυόσμου και λεμονιού… το θυμάρι φυτρώνει άφθονα σε όλη τη Νότια Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο. Με τα μικρά πράσινα φύλλα, το ξυλώδες κοτσάνι και τη δροσερή μυρωδιά του. Το θυμάρι είναι ένα βότανο που εύκολα ξεχωρίζει στη φύση, ενω παράλληλα διαθέτει πληθώρα φαρμακευτικών ιδιοτήτων. Ελάτε να δούμε μέσα από αυτό το άρθρο τις μοναδικές ιδιότητες του θυμαριού!

Οι ιδιότητες του θυμαριού στην Υγεία μας

Το θυμάρι είναι ευρέως γνωστό για τα πολλαπλά οφέλη του για την υγεία. Στα οφέλη συμπεριλαμβάνονται οι αντιβακτηριακες, αντιφλεγμονωδεις και αντιμυκητιακές του ιδιότητες.1 Η υψηλή περιεκτικότητά του σε ενώσεις όπως η θυμόλη και η καρβακρόλη, τα εκχυλίσματα θυμαριού μπορεί να έχουν εξαιρετικά θεραπευτικά αποτελέσματα.

Ας δούμε μαζί μερικά από τα σπουδαιότερα οφέλη του θυμαριού.

Ιδιότητες Θυμάρι

 Φωτογραφία από madeleinesteinbach

  1. Αντιφλεγμονώδες

Γνωρίζατε ότι η υψηλή περιεκτικότητα του θυμαριού σε βιταμίνη C το κάνει ένα εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες βότανο; Παραδοσιακά, έχουν χρησιμοποιήσει το θυμάρι για τη θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών και διάφορες σύγχρονες επιστημονικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει αυτή την αντιφλεγμονώδη δράση του. 2

Έτσι, την επόμενη φορά που θα ετοιμάσετε ένα ζεστό πιάτο σπιτικής σούπας, γιατί να μην το πασπαλίσετε με μερικά κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι για να έχετε εκτός από γεύση και μερικά οφέλη για την υγεία σας; Στο tofillo, λατρεύουμε να χρησιμοποιούμε το Θυμάρι στη σπιτική μας φάβα!

 Καλό για το Ανοσοποιητικό

Ένα άλλο μεγάλο όφελος για την υγεία από τη χρήση του θυμαριού είναι ότι βοηθά στην καταπολέμηση μολυσματικών ασθενειών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C αποδεικνύεται απαραίτητη για την αντίσταση στις μολυσματικές ασθένειες και την προστασία από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας 3. Αν και η βιταμίνη C δεν μπορεί να σας προστατεύσει πλήρως από τα πάντα, μπορεί σίγουρα να συμβάλλει στην ενδυνάμωση του οργανισμού σας.

  1. Αντιβακτηριδιακό

Το θυμάρι είναι ευρέως γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες.4 Λόγω αυτών των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων, το βότανο είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο για πολλές κοινές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Θυμάρι για την Ακμή

Ένα από τα οφέλη του θυμαριού για το δέρμα και το πρόσωπο είναι η ικανότητά του να καθαρίζει το δέρμα και να αποτρέπει τα σπυράκια. Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ήπιων μορφών ακμής και άλλων δερματικών προβλημάτων σχετιζόμενων με τη συμφόρηση. Για αυτόν τον λόγο, συχνά χρησιμοποιούν το εκχύλισμα θυμαριού σε προϊόντα περιποίησης δέρματος.

  • Θυμάρι για την Πιτυρίδα και Υγεία των Μαλλιών

Μερικές φορές, βακτήρια προκαλούν την πιτυρίδα και έτσι, το θυμάρι με τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες, αποτελεί ένα εξαιρετικό συστατικό για τη θεραπεία της. Γενικά, το θυμάρι προσφέρει πολλαπλά οφέλη για τα μαλλιά μας. Κάνοντας το τριχωτό της κεφαλής πιο υγιές, τα μαλλιά γίνονται πιο υγιή – πράγμα που σημαίνει ότι γίνονται πιο δυνατά, λαμπερά και ίσως πιο πυκνά! 5

  • Θυμάρι για την Επούλωση Πληγών

Γνωρίζετε ότι το θυμάρι, λόγω των αντιβακτηριακών του ιδιοτήτων, αποτελεί επίσης εξαιρετική επιλογή για τοπική εφαρμογή σε μικρές πληγές; Οι αντιβακτηριακές του ιδιότητες συμβάλλουν στον απαλό καθαρισμό της πληγής και μπορεί να δράσει ως αντισηπτικό!

Ιδιότητες Θυμαριού

Φωτογραφία από OlgaLepeshkina

  1. Καλό για την Υγεία του Εντέρου

Η χρήση θυμαριού μπορεί να συμβάλλει και στην αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται και με δυσλειτουργίες του στομάχου. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του θυμαριού σε θυμόλη και καρβακρόλη, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία. Αυτό συμβαίνει πολλές φορές για ορισμένα εντερικά προβλήματα. Μια μελέτη σε ζώα του 2017 έδειξε ότι όταν τα κοτόπουλα έλαβαν αιθέρια έλαια με υψηλή περιεκτικότητα σε θυμόλη και καρβακρόλη, είχαν πολύ λιγότερες ασθένειες. Αυτό σχετίζονται με βακτήρια στα έντερά τους μετά από 21 ημέρες από ό,τι τα πουλιά που δεν είχαν λάβει τη σχετική θεραπεία.6

Ενώ χρειάζεται να πραγματοποιηθούν μελέτες ειδικά για τον άνθρωπο, και η λήψη αιθέριων ελαίων από το στόμα απαιτεί μεγάλη προσοχή και γνώση. Αυτό είναι κυρίως σημαντικό για το πόσο και πώς θα μπορούσε κάποιος να τα λάβει – η προηγούμενη μελέτη υποδεικνύει τις ιδιότητες του θυμαριού μπορούν να είναι πολύ ευεργετικές για την υγεία του εντέρου.

  1. Μυκητοκτόνες ιδιότητες του θυμαριού

Το θυμάρι έχει δείξει μυκητοκτόνες ιδιότητες κατά των μολύνσεων από ζυμομύκητες. Μια εργαστηριακή μελέτη του 2021 έδειξε ότι οι χαμηλές δόσεις θυμαρέλαιου είναι αποτελεσματικές ενάντια σε έναν μύκητα γνωστό ως Candida albicans, ο οποίος αποτελεί μια κοινή αιτία λοιμώξεων από ζυμομύκητες. Πράγματι, το θυμάρι μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την Candida albicans, ακόμη και όταν ο μύκητας έχει ανθεκτικότητα στα κοινά συνταγογραφούμενα φάρμακα!

Επομένως, ίσως αξίζει τον κόπο να κρατήσετε λίγο θυμάρι σε ετοιμότητα για αυτές τις ήπιες περιπτώσεις λοιμώξεων…

  1. Καλό για τους Πνεύμονες

Το θυμάρι δρα καλά ως φυσικό φάρμακο για τον βήχα και μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα της βρογχίτιδας. Μια μελέτη του 2006 βρήκε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα για τις ιδιότητες του θυμαριού. Ο συνδυασμός φύλλων θυμαριού και κισσού βοήθησε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της βρογχίτιδας, συμπεριλαμβανομένου του βήχα. Έχει καταγραφεί μια μελέτη σε ζώα το 2018 η οποία έδειξε ότι ένας συνδυασμός εκχυλισμάτων θυμαριού και πρίμουλας μείωσε τη φλεγμονή και ρύθμισε τα επίπεδα του βλεννογόνου.

Στο tofillo, όταν έχουμε έντονο βήχα, φτιάχνουμε ένα μπολ ατμού με τα αποξηραμένα ελληνικά φύλλα θυμαριού. Στεκόμαστε από πάνω και παίρνουμε βαθιές ανάσες.

  1. Βελτίωση της Διάθεσης

Ενδιαφέρον είναι ότι το εκχύλισμα θυμαριού επηρεάζει τον εγκέφαλο βελτιώνοντας τη διάθεσή μας λόγω των υψηλών επιπέδων καρβακρόλης που περιέχει. Μια μελέτη του 2013 βρήκε ότι η καρβακρόλη μπορεί να αυξήσει τις συγκεντρώσεις σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Οι δύο αυτές ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης και μπορούν να προσφέρουν «τόνωση».

Στο tofillo, απολαμβάνουμε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι θυμαριού καθημερινά, αλλά κυρίως τις μέρες που νιώθουμε άγχος ή αναστατωμένοι. Είναι ένα ανακουφιστικό ρόφημα που μας βοηθά να χαλαρώσουμε, να αναζωογονηθούμε και να συνεχίσουμε τη μέρα μας!

  1. Ανακούφιση από τις Κράμπες της Περιόδου

Για τις γυναίκες που διαβάζουν το άρθρο μας, θα σας ενδιέφερε να μάθετε ότι το θυμάρι έχει θετική επίδραση στις κράμπες της περιόδου; Έρευνα του 2012 έδειξε ότι τα συμπληρώματα θυμαριού είναι εξίσου αποτελεσματικά στην ανακούφιση των κράμπες της περιόδου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτό λαμβάνει χώρα  με μια κανονική δόση ιβουπροφαίνης!11

Αυτά είναι εξαιρετικά νέα εάν το στομάχι σας που δεν αντέχει τη λήψη μεγάλης ποσότητας ιβουπροφαίνης. Ενω παράλληλα μιλάμε για μια φυσική θεραπεία για τις κράμπες στο στομάχι.

Οι παρενέργειες του θυμαριού και ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν

Χρησιμοποιούν το θυμάρι με ασφαλείς ποσότητες τόσο για τρόφιμα όσο και για τσάι. Πρέπει όμως να δίνουν με προσοχή της υπερβολικές δόσεις. Τα συμπτώματα που πιθανών να εμφανιστούν παρενέργειες είναι οι στομαχικές διαταραχές και η ζάλη. Άτομα με υψηλή πίεση ή ευαισθησία σε φυτά της οικογένειας της μέντας πρέπει να ζητούν συμβουλή από τον γιατρό τους. Προϊόντα σαν αυτό καλό είναι να σταματάμε τη χρήση τους πριν από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση για να αποφύγουν τον κίνδυνο αιμορραγίας. Κατά την εγκυμοσύνη, προτείνουν την αποφυγή του ως τσάι ή αιθέριο έλαιο.

Μετά αυτή την εξερεύνηση για το θυμάρι, είναι σαφές ότι αυτό το ισχυρό βότανο κρύβει μέσα του έναν πλούτο. Οι ιδιότητες αυτές ενισχύσουν την ευεξία μας, αντιμετωπίζοντας τον βήχα, ενισχύουν την πέψη και προσφέρουν αντισηπτικές και αντιμικροβιακές δράσεις, κάνοντας το θυμάρι έναν πολύτιμο σύμμαχο. Το θυμάρι δεν είναι απλώς ένα βότανο για την κουζίνα μας, αλλά μια πύλη προς την φυσική υγεία και ευεξία. Αυτό μας υπενθυμίζει την αξία της φύσης στην προσωπική μας φροντίδα.

 

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9147557/

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9147557/

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9147557/

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9147557/

5 https://www.hmpgloballearningnetwork.com/site/thederm/site/cathlab/event/maintaining-healthy-scalp-and-hair-improved-hair-growth

6 https://www.nature.com/articles/s41598-017-07420-4

7 https://www.mdpi.com/2076-2607/9/12/2454/htm

8 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17063641/

9 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1094553918300609

10 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6270539/

[11] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3992233/

 

 

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Βότανα

Συνταγές

Νέα & Ανακοινώσεις

Ευχαριστούμε πολύ τα παρακάτω websites για τη συνδρομή τους σε επιπρόσθετο, ελεύθερο φωτογραφικό υλικό (free stock) που χρησιμοποιείται στην ιστοσελίδα μας:

Pixabay.com
Pexels.com
Unsplash.com
Freepik.com
Canva.com
Adobe.com
Σταύρος Δεβεράκης (Φωτογράφος)

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!