fbpx
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ 15€ (Για τον υπόλοιπο κόσμο από 120€)

Άγρια μαλοτήρα ή καλλιεργήσιμη; Η αρχή της καλλιέργειάς της….

Η ιδέα της φύτευσης Malotira – Τσάι βουνού

Η μείωση του φυσικού πληθυσμού των φυτών μαλοτήρας αυξάνεται κάθε χρόνο. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει με πολλά κρητικά βότανα. Θεωρήσαμε καθήκον μας να προστατεύσουμε αυτό το πολύτιμο βότανο και προχωρήσαμε στη βιολογική του καλλιέργεια σε περιοχές που συνήθιζαν να μεγαλώνουν μόνες τους. Σεβόμενοι τη βιοποικιλότητα της περιοχής και την ανάγκη προστασίας αυτού του σπάνιου και τόσο χαρισματικού φαρμακευτικού βοτάνου της ορεινής Κρήτης, το θεωρήσαμε επίσης δεδομένο ότι τα νέα φυτά μαλοτήρας θα πρέπει να δημιουργηθούν από τους σπόρους του τοπικού πληθυσμού.

Το σχέδιο εφαρμογής της συλλογής σπόρων

Το σχέδιο ήταν έτοιμο. Παρατηρώντας τις καιρικές συνθήκες στο νησί, κανονίσαμε την ημέρα που θα πάμε στα Λευκά Όρη. Ο δρόμος είναι απρόσιτος, το τοπίο αλλάζει μετά από λίγα λεπτά οδήγησης. Από την πλούσια βλάστηση, μέχρι τις θαμνώδεις εκτάσεις και μετά στους πρόποδες της Μαδάρας. Πρέπει να βρούμε υγιείς πληθυσμούς μαλοτήρας, οι σπόροι των οποίων είναι ώριμοι. Η περιπλάνηση έχει ήδη ξεκινήσει τις πρώτες πρωινές ώρες, στα μέσα Αυγούστου. Η συλλογή των σπόρων από τα φυτά πρέπει να είναι πολύ προσεκτική, ώστε να μην προκληθεί βλάβη στα μητρικά φυτά και να μην χαθούν οι σπόροι από τα ώριμα λουλούδια του κρητικού βοτάνου.

Οι σκέψεις σταματούν. Το περιβάλλον είναι ασυνήθιστο και διαφορετικό από άλλες ορεινές περιοχές του νησιού. Η άγρια ​​ομορφιά, η ατελείωτη φύση αλλά και το μεγαλείο των Λευκών Ορέων είναι κάτι μοναδικό. Δεν θέλουμε να συλλέξουμε μεγάλη ποσότητα σπόρων. Θέλουμε απλώς να καλύψουμε τις πρώτες φυτεύσεις μας στο οροπέδιο του Ομαλού στο βιολογικό αγρόκτημα tofillo. Η φύση χρειάζεται τους σπόρους της μαλοτήρας, αφού από εκεί θα ανανεωθεί ο άγριος πληθυσμός. Είναι σχεδόν μεσημέρι όταν αποφασίζουμε να φύγουμε από την περιοχή. Ο ήλιος έχει υψωθεί ψηλά και η σκιά των ψηλών κορυφών δεν υπάρχει πλέον. Κατά την επιστροφή βλέπουμε και άλλα βότανα της Κρητικής γης. Το σγουρό φασκόμηλο, όπως λένε στην Κρήτη (Salvia pomifera) και η άγρια ρίγανη, αρωματίζουν την περιοχή. Κάπου πιο πέρα ​​συναντάμε την τοπική μαντζουράνα (Origanum microphyllum),

Επιστροφή για ξήρανση και καθαρισμό των σπόρων

Τα συλλεχθέντα μέρη των στελεχών των λουλουδιών πρέπει να στεγνώσουν και η υγρασία να αφαιρεθεί γρήγορα από τους σπόρους. Μετά από λίγες μέρες φυσικής ξήρανσης, ήρθε η ώρα να αφαιρέσουμε τους σπόρους. Σε μια υφασμάτινη σακούλα, θα ταρακουνήσουμε τα στελέχη των λουλουδιών. Τώρα θα είναι πολύ εύκολο να διαχωριστούν οι σπόροι από τα άλλα μέρη του φυτού. Το κοσκίνισμα είναι το επόμενο βήμα. Μόνο ο σπόρος πρέπει να απομείνει. Οι καλοί σπόροι πρέπει να διαχωριστούν. Ο στρογγυλός και όχι “συρρικνωμένος” σπόρος θα είναι αυτός που θα “ανοίξει”. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η σοφία της φύσης έρχεται ξανά στο μυαλό μας… Τα μυρμήγκια ξέρουν καλά ποιοι σπόροι είναι εύφοροι και τους επιλέγουν για μεταφορά στη φωλιά τους. Τα μυρμήγκια ήταν εξαιρετικοί συλλέκτες σπόρων μαλοτήρας από την αρχαιότητα!

Οι σπόροι θα φέρουν στη ζωή νεαρά φυτά μαλοτήρας

Σπέρνουμε τους σπόρους σε γόνιμο και ελαφρύ έδαφος με ένα μικρό μείγμα του τοπικού εδάφους. Το νερό ως πηγή ζωής είναι απαραίτητο κάθε μέρα. Οι πρώτες ζεστές μέρες του φθινοπώρου θα βοηθήσουν τους σπόρους να αναπτυχθούν γρήγορα. Τα πρώτα φύλλα τους θα βγουν σύντομα. Είμαστε ευτυχείς! Τα φυτά δεν πρέπει να μεγαλώνουν πάρα πολύ στο σπορά. Πρέπει να μεταμοσχευθούν σε λίγες ημέρες σε ειδικούς δίσκους πολλαπλών θέσεων. Εκεί χρειάζονται μερικές μέρες για την ανάπτυξη του ριζικού τους συστήματος, ώστε τα μικρά φυτά μαλοτήρας να είναι έτοιμα για εγκατάσταση στη γη του οροπεδίου του Ομαλού.

Η χαρά της δημιουργίας

Γνωρίζουμε το θαύμα της φύσης όταν βλέπουμε τα νέα φαρμακευτικά φυτά της μαλοτήρας, η αναπαραγωγή με τοπικούς σπόρους έχει κάνει τα φυτά εντελώς διαφορετικά το ένα από το άλλο. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι είναι μοναδικοί και ξεχωριστοί, το ίδιο και τα φυτά μας. Παρατηρούμε τις έντονες διαφορές μεταξύ γειτονικών φυτών και ακόμη και την «επιθετικότητα» από φυτό σε φυτό.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι όταν ολοκληρώνουμε όλη αυτή τη διαδικασία. Όλα τα στάδια έχουν περάσει από τα χέρια μας, από το σπόρο, στο νέο φυτό, στη νέα ζωή. Έτσι “γνωρίζουμε προσωπικά” κάθε ένα από τα φυτά μας. Αυτή η σχέση μας δίνει τη γνώση και τη δύναμη να παράγουμε πιστοποιημένα ποιοτικά και υγιή προϊόντα.

Θέλετε να δοκιμάσετε την Βιολογική Μαλοτήρα tofillo; Τώρα στο διαδικτυακό μας κατάστημα μπορείτε να παραγγείλετε άμεσα και με ασφάλεια το καταπληκτικό αυτό βότανο.

 

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Βότανα

Συνταγές

Νέα & Ανακοινώσεις

Ευχαριστούμε πολύ τα παρακάτω websites για τη συνδρομή τους σε επιπρόσθετο, ελεύθερο φωτογραφικό υλικό (free stock) που χρησιμοποιείται στην ιστοσελίδα μας:

Pixabay.com
Pexels.com
Unsplash.com
Freepik.com
Canva.com
Adobe.com
Σταύρος Δεβεράκης (Φωτογράφος)

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!