fbpx
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ 15€ (Για τον υπόλοιπο κόσμο από 120€)

5 Τρόποι για να ξεχωρίζουμε τα ποιοτικά βότανα

Είστε λάτρεις των βοτανικών τσαγιών και αυτό που θέλετε είναι να επωφελείστε καθημερινά στο έπακρο όλα όσα απλόχερα η φύση σας χαρίζει; Είστε υπεύθυνοι τροφοδοσίας της κουζίνας ενός μπαρ ή εστιατορίου; Σε κάθε περίπτωση η αναγνώριση των ποιοτικών βοτάνων με την πρώτη ματιά αποτελεί ένα σημαντικό εφόδιο! Και είναι σημαντικό καθώς όταν καταναλώνουμε ένα βότανο θέλουμε όχι μόνο γεύση και άρωμα αλλά και να επωφελούμαστε των ιδιοτήτων του. Σήμερα θα δούμε μαζί τους τρόπους που μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει εύκολα τα ποιοτικά βότανα.
Κοιτάξτε το κατά πρόσωπο
Η πρώτη επαφή που έχουμε με ένα βότανο είναι η “οπτική” του παρουσία. Είναι το πρώτο και ένα στοιχείο που μας μαρτυρά πολλά για την ποιότητά του. Ποια είναι η όψη του; Φαίνεται σα να κόπηκε μόλις από τον αγρό; Φαίνεται σα φρέσκο ή αντί του πράσινου χρώματος τα φύλλα παρουσιάζονται καφετιασμένα ή ξεθωριασμένα; Το σκούρο καφέ προς μαύρο χρώμα μας δείχνει ότι κάτι πήγε στραβά κατά την αποξήρανση ή τη φύλαξη του βοτάνου. Από την άλλη το ανοιχτό – ξεθωριασμένο χρώμα μας λέει ότι έχει παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτεθειμένο στον ήλιο. Και στις δυο περιπτώσεις η ποιότητα του προϊόντος είναι αναμφίβολα υποβαθμισμένη.

Βότανα: Μυρίστε τα με την ψυχή σας

Πιάστε ένα φύλλο, τρίψτε το στα χέρια σας. Το άρωμα θα πρέπει να είναι ευχάριστο και να σας φέρνει στο νου κάτι δροσερό, φυσικό και φρέσκο! Ένα άρωμα που θα σας ταξιδέψει στη φύση θα πρέπει να αναδυθεί. Άρωμα ‘’μούχλας’’ και ‘’κλεισούρας’’ μαρτυρούν ότι η αποξήρανση έγινε σε τελείως ακατάλληλες συνθήκες ή ότι δεν αποξηράθηκε όσο θα έπρεπε. Σε αυτή την περίπτωση η κατανάλωση είναι απαγορευτική. Από την άλλη πλευρά αν δεν υπάρχει μυρωδιά, τότε το πιο πιθανό είναι η συλλογή του βοτάνου να έχει γίνει πριν πολύ καιρό. Ετσι είναι κατανοητό ότι το βότανο πλέον δεν έχει να μας προσφέρει πολλά από τις φαρμακευτικές ιδιότητές του!

Γευτείτε τα Βότανα

Όπως σε όλες τις αισθήσεις μας, έτσι και στη γεύση η έννοια του ωραίου είναι υποκειμενική. Ωστόσο, κάθε βότανο βάσει των συστατικών που περιέχει διαθέτει μια ‘’χαρακτηριστική’’ γεύση. Σκεφτείτε για παράδειγμα το ‘’ριγανάτο’’ άρωμα της ρίγανης και του δίκταμου και το ‘’λεμονάτο’’ της λουίζας. Όπως το άρωμα έτσι και η γεύση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι καθαρή και ευχάριστη, διατηρώντας τον χαρακτήρα κάθε βοτάνου. Δεν είναι ανάγκη να είναι κάποιος ειδικός για να μπορέσει να καταλάβει τη χαρακτηριστική αυτή γεύση του κάθε βοτάνου και να μπορεί να κρίνει αν αυτό που γεύεται τον ευχαριστεί και τον ταξιδεύει.

Προσέξτε το αμπαλάζ και τη φύλαξη

Η προστασία των βοτάνων από τον ήλιο και την υγρασία είναι κρίσιμη για τη διατήρηση των αρωμάτων και ιδιοτήτων τους μέχρι την κατανάλωση. Επιλέγουμε βοτανικά τσάγια με ολόκληρα φύλλα, προκειμένου να είναι εφικτή η αξιολόγηση της ποιότητας βάσει αυτών των κριτηρίων. Τα ψιλοκομμένα ή σκονισμένα φύλλα δεν επιτρέπουν αυτή τη λεπτομερή αξιολόγηση. Η συσκευασία των βοτάνων πρέπει να προστατεύει από τον ήλιο, διατηρώντας την ποιότητά τους στο ράφι. Μετά την αγορά, πρέπει να τα αποθηκεύουμε σε κατάλληλους χώρους, μακριά από υγρασία, υψηλή θερμοκρασία και φως.

Ανακαλύψτε την καταγωγή τους

Η ποιότητα ενός βοτάνου, όπως η φρεσκάδα και το περιεχόμενο σε αιθέρια έλαια, αξιολογείται με τις αισθήσεις μας. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε οπτικά, με την μυρωδιά και την γεύση. Ωστόσο, δεν είναι δυνατό να κρίνουμε την πιθανή παρουσία φυτοφαρμάκων ή βαρέων μετάλλων με αυτήν τη μέθοδο. Αυτά σχετίζονται με παράγοντες όπως οι μέθοδοι καλλιέργειας του παραγωγού, η τοποθεσία του χωραφιού και η περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής. Οι επαγγελματίες τροφοδοσίας, όπως σεφ και οι υπεύθυνοι τροφοδοσίας των καταστημάτων, μπορούν να εντοπίσουν τον παραγωγό μέσω παραστατικών παραλαβής, ενώ οι καταναλωτές πρέπει να αναζητήσουν πληροφορίες απευθείας από τον παραγωγό. Αυτό είναι πλέον εφικτό όχι μόνο αν τον γνωρίζεις προσωπικά, αλλά και μέσω διαδικτυακής αναζήτησης ή άλλων σύγχρονων τρόπων επικοινωνίας.

Αυτές οι συμβουλές είναι πολύτιμες για την επιλογή ποιοτικών πρώτων υλών για το σπίτι ή την επιχείρηση. Η διαδικασία αυτή δείχνει ότι η τιμή είναι σχετική και δεν αξίζει να επιλέγονται οικονομικά αλλά ποιοτικά προϊόντα. Η επιλογή ενός ποιοτικού βοτάνου είναι εύκολη όταν γνωρίζουμε πώς να το ξεχωρίζουμε: το χρώμα, το άρωμα και η γεύση του. Ένα ποιοτικό βότανο φαίνεται σαν να κόπηκε πρόσφατα από τον αγρό, μοσχοβολάει το χώρο και μας ταξιδεύει στη φύση, προσφέροντας ευεξία, χαλάρωση ή ενέργεια ανάλογα με τις κρυφές ιδιότητές του.

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Βότανα

Συνταγές

Νέα & Ανακοινώσεις

Ευχαριστούμε πολύ τα παρακάτω websites για τη συνδρομή τους σε επιπρόσθετο, ελεύθερο φωτογραφικό υλικό (free stock) που χρησιμοποιείται στην ιστοσελίδα μας:

Pixabay.com
Pexels.com
Unsplash.com
Freepik.com
Canva.com
Adobe.com
Σταύρος Δεβεράκης (Φωτογράφος)

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!