Είστε λάτρεις των βοτανικών τσαγιών και αυτό που θέλετε είναι να επωφελείστε καθημερινά στο έπακρο όλα όσα απλόχερα η φύση σας χαρίζει; Είστε υπεύθυνοι τροφοδοσίας της κουζίνας ενός μπαρ ή εστιατορίου; Σε κάθε περίπτωση η αναγνώριση των ποιοτικών βοτάνων με την πρώτη ματιά αποτελεί ένα σημαντικό εφόδιο! Και είναι σημαντικό καθώς όταν καταναλώνουμε ένα βότανο θέλουμε όχι μόνο γεύση και άρωμα αλλά και να επωφελούμαστε των ιδιοτήτων του. Σήμερα θα δούμε μαζί τους τρόπους που μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει εύκολα τα ποιοτικά βότανα.
Κοιτάξτε το κατά πρόσωπο
Η πρώτη επαφή που έχουμε με ένα βότανο είναι η “οπτική” του παρουσία. Είναι το πρώτο και ένα στοιχείο που μας μαρτυρά πολλά για την ποιότητά του. Ποια είναι η όψη του; Φαίνεται σα να κόπηκε μόλις από τον αγρό; Φαίνεται σα φρέσκο ή αντί του πράσινου χρώματος τα φύλλα παρουσιάζονται καφετιασμένα ή ξεθωριασμένα; Το σκούρο καφέ προς μαύρο χρώμα μας δείχνει ότι κάτι πήγε στραβά κατά την αποξήρανση ή τη φύλαξη του βοτάνου. Από την άλλη το ανοιχτό – ξεθωριασμένο χρώμα μας λέει ότι έχει παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτεθειμένο στον ήλιο. Και στις δυο περιπτώσεις η ποιότητα του προϊόντος είναι αναμφίβολα υποβαθμισμένη.
Μυρίστε το με την ψυχή σας
Πιάστε ένα φύλλο, τρίψτε το στα χέρια σας. Το άρωμα θα πρέπει να είναι ευχάριστο και να σας φέρνει στο νου κάτι δροσερό, φυσικό και φρέσκο! Ένα άρωμα που θα σας ταξιδέψει στη φύση θα πρέπει να αναδυθεί. Άρωμα ‘’μούχλας’’ και ‘’κλεισούρας’’ μαρτυρούν ότι η αποξήρανση έγινε σε τελείως ακατάλληλες συνθήκες ή ότι δεν αποξηράθηκε όσο θα έπρεπε. Σε αυτή την περίπτωση η κατανάλωση είναι απαγορευτική. Από την άλλη πλευρά αν δεν υπάρχει μυρωδιά, τότε το πιο πιθανό είναι η συλλογή του βοτάνου να έχει γίνει πριν πολύ καιρό, έτσι το βότανο πλέον δεν έχει να μας προσφέρει πολλά από τις φαρμακευτικές ιδιότητές του!
Γευτείτε το
Όπως σε όλες τις αισθήσεις μας, έτσι και στη γεύση η έννοια του ωραίου είναι υποκειμενική. Ωστόσο, κάθε βότανο βάσει των συστατικών που περιέχει διαθέτει μια ‘’χαρακτηριστική’’ γεύση. Σκεφτείτε για παράδειγμα το ‘’ριγανάτο’’ άρωμα της ρίγανης και του δίκταμου και το ‘’λεμονάτο’’ της λουίζας. Όπως το άρωμα έτσι και η γεύση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι καθαρή και ευχάριστη, διατηρώντας τον χαρακτήρα κάθε βοτάνου. Δεν είναι ανάγκη να είναι κάποιος ειδικός για να μπορέσει να καταλάβει τη χαρακτηριστική αυτή γεύση του κάθε βοτάνου και να μπορεί να κρίνει αν αυτό που γεύεται τον ευχαριστεί και τον ταξιδεύει.
Προσέξτε το αμπαλάζ και τη φύλαξη
Αναμφίβολα η προστασία του βοτάνου από τον ήλιο και την υγρασία αποτελούν βασικούς παράγοντες ώστε να μπορέσει να φυλάξει τα αρώματα και τις ιδιότητές του μέχρι την τελική κατανάλωσή του. Επιλέγουμε βοτανικά τσάγια με ολόκληρο φύλλο, ώστε να μπορούμε να δούμε και να κρίνουμε την ποιότητα βάσει όλων όσων παραπάνω αναφέραμε. Ψιλοκομμένα και σε μορφή σκόνης φύλλα δε μας βοηθάνε στην αξιολόγηση αυτή. Βότανα σε συσκευασίες που εμποδίζουν την άμεση επαφή με τον ήλιο βοηθάνε στην καλύτερη διατήρηση του περιεχομένου και πάνω στο ράφι του εκάστοτε μαγαζιού, ενώ σε κάθε περίπτωση αμέσως μετά την αγορά θα πρέπει εμείς να τα προστατεύσουμε αποθηκεύοντας τα σε κατάλληλους χώρους χωρίς υγρασία, υψηλή θερμοκρασία και φως.
Ανακαλύψτε την καταγωγή του
Η ποιότητα ενός βοτάνου όσων αφορά τη φρεσκάδα και το περιεχόμενο σε αιθέρια έλαια μπορεί λοιπόν να αξιολογηθεί βάσει των αισθήσεών μας (οπτικά, μυρωδιά, γεύση). Ωστόσο αυτό που δε μπορεί να αξιολογηθεί με αυτή τη διαδικασία είναι η ενδεχόμενη παρουσία φυτοφαρμάκων ή βαρέων μετάλλων για παράδειγμα τα οποία έχουν να κάνουν με παράγοντες όπως: τι μεθόδους καλλιέργειας ακολουθεί ο παραγωγός που μας το προσφέρει, που βρίσκεται το χωράφι που φιλοξενεί τα φυτά και πόσο ‘’επιβαρυμένο΄΄ είναι το τριγύρω περιβάλλον. Στην περίπτωση των υπευθύνων τροφοδοσίας, όπως σεφ και F&Β, υπάρχει η δυνατότητα μέσω των παραστατικών παραλαβής να αναζητήσουν τον παραγωγό αν και πολλές φορές αυτό είναι πολύ δύσκολο. Στην περίπτωση του καταναλωτή όμως, θα πρέπει ο ίδιος να αναζητήσει την ‘’πόρτα’’ του παραγωγού, προκειμένου να ανακαλύψει τι κρύβεται ακριβώς πίσω από το προσφερόμενο προϊόν. Αυτό βέβαια πλέον μπορεί να γίνει όχι μόνο με την φυσική μας παρουσία, αλλά και με μία διαδικτυακή αναζήτηση ή και άλλους τρόπους επικοινωνίας που η σύγχρονη τεχνολογία μας προσφέρει.
Όλα τα παραπάνω είναι βασικά και πολύ χρήσιμα tips για να προμηθεύσεις το σπιτικό σου ή την επιχείρηση σου, με τις σωστές πρώτες ύλες. Μέσα από αυτή την διαδικασία θα καταλάβεις ότι η τιμή είναι πραγματικά σχετική και δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθείς να δίνεις γεύσεις και αρώματα με προϊόντα οικονομικά αλλά ποιοτικά υποβαθμισμένα.
Η επιλογή ενός ποιοτικού βοτάνου μπορεί να είναι εύκολη υπόθεση αρκεί να ξέρουμε τους τρόπους να το ξεχωρίζουμε! Είναι το χρώμα του, το άρωμά του και η γεύση του που θα το κάνουν να ξεχωρίσει, είναι αυτό που θα έχει όψη σαν να κόπηκε μόλις από τον αγρό, που θα ευωδιάσει το χώρο, που θα μας ταξιδέψει στη φύση, χαρίζοντάς μας ευεξία, χαλάρωση ή ενέργεια ανάλογα τις κρυμμένες ιδιότητές του.