fbpx
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ 15€ (Για τον υπόλοιπο κόσμο από 120€)

Βότανα για το Κρυολόγημα: Η Φυσική Λύση από την Κρήτη

Καθώς το σκηνικό του καιρού αλλάζει συνεχώς, δεν αργούν να εμφανιστούν και τα πρώτα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, όπως καταρροή, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι και βήχας. Η ενδυνάμωση του οργανισμού μας, τόσο προληπτικά (καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις) όσο και κατασταλτικά είναι το καλύτερο γιατρικό και στην περίπτωση του κοινού κρυολογήματος. Τα βότανα για το κρυολόγημα, αποτελούν αναμφίβολα πολύτιμους βοηθούς στην προσπάθειά μας αυτή και εδώ θα μοιραστούμε μαζί σας κάποια από τα μυστικά των προγόνων μας, που φημίζονταν για την καλή τους υγεία και μακροζωία!

Η Κρήτη έχει αποτελέσει αντικείμενο ερευνών από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα (μελέτη του Αμερικάνου Rockfelle – 1948, μελέτη των 7 χωρών -1950-1960) όπου σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι η σωστή χρήση των καρπών της Κρητικής γης μόνο ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να λειτουργήσει. Πιο πρόσφατα, η παρατήρηση της υγείας ανθρώπων σε χωριά της Κρήτης και η εργαστηριακή έρευνα που ακολούθησε οδήγησε στην αναγνώριση της αντιοξειδωτικής δράσης των αρωματικών φυτών της Κρήτη, οπότε και έγινε σχετική δημοσίευση σε γνωστό επιστημονικό περιοδικό (The Lancet, 1998).

Ποια είναι τα καλύτερα βότανα για το κρυολόγημα;

Εάν θα θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάποια από τα βότανα του τόπου μας, γνωστά και επί αιώνες δοκιμασμένα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος, τότε μεταξύ αυτών θα ήταν: Μαλοτήρα, Φασκόμηλο, Δίκταμο, Θυμάρι.

βότανα για το κρυολόγημα

 

 

Μαλοτήρα για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος:

Ένα βότανο με ιστορία αιώνων στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος είναι η χρήση της μαλοτήρας, του Κρητικού τσαγιού του βουνού, αποτελεί για εμάς τους Κρητικούς ένα από τα αρχαιότερα όπλα ενάντια στο κοινό κρυολόγημα.

Ακόμα και σήμερα με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων μία κούπα ζεστή μαλοτήρα είναι από τα πρώτα ροφήματα που θα αναζητήσουμε για την ανακούφιση τους. Και είναι ίσως μια μορφή δικαίωσης για τους προγόνους μας το γεγονός ότι πλέον ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σε σχετική έκθεση αναφέρεται στην παραδοσιακή – τεκμηριωμένη χρήση βοτάνων του γένους sideritis, μεταξύ των οποίων και η μαλοτήρα – το Κρητικό τσάι του βουνού – για την αντιμετώπιση κοινών κρυολογημάτων, αναπνευστικών προβλημάτων, βήχα, πεπτικών και γαστρεντερικών διαταραχών.

 

βότανα για το κρυολόγημα tofillo

 

 

Φασκόμηλο, ένα βότανο ισχυρό κατά του πονόλαιμου:

Το φασκόμηλο αποτελεί ένα βότανο για το κρυολόγημα που είναι καλό με ποικίλους τρόπους. Η κατανάλωσή του ως βοτανικό τσάι βοηθάει στην αντιμετώπιση του βήχα και του πονόλαιμου. Παραδοσιακά, μεταξύ άλλων, αποτελεί φυτικό φαρμακευτικό προϊόν για τη συμπτωματική θεραπεία των φλεγμονών του στόματος και του λαιμού, καθώς και την ανακούφιση από την υπερβολική εφίδρωση. Επιπλέον για ανακούφιση από τον πονόλαιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γαργάρα.

 

Θυμάρι, για να σταματήσει η καταρροή (κοινώς να ξεβουλώσει η μύτη μας):

Το θυμάρι αποτελεί απαραίτητο συστατικό κάθε Κρητικής κουζίνας και η χρήση του εκτός από μαγειρική μπορεί να είναι και ως ρόφημα προσφέροντας μας πιο άμεσα τις ευεργετικές του ιδιότητες. Το θυμάρι δρα ως αποχρεμπτικό συντελώντας στην εξαγωγή φλεγμάτων προσφέροντας έτσι ανακούφιση και ταχύτερη ανάρρωση. Στο πέρασμα των αιώνων έχει χρησιμοποιηθεί για την τόνωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, του πονόλαιμου, του έντονου βήχα, ως βότανο με αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

βότανα για το κρυολόγημα και καταρροή

 

 

Δίκταμο για ισχυρό ανοσοποιητικό για λιγότερα κρυώματα:

Οι ιδιότητες του μοναδικού Κρητικού δικτάμου αναμφίβολα βοηθούν στην ενδυνάμωση του οργανισμού. Μεταξύ των συνήθων χρήσεων του, όπως μας τις έμαθαν οι παππούδες μας και πέρασαν από γενιά σε γενιά συγκαταλέγονται αυτές ως επουλωτικό, πεπτικό, αντιμικροβιακό, αντισηπτικό, καταπραϋντικό των στομαχικών πόνων και των νευρικών διεγέρσεων. Το δίκταμο έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης πολλών σύγχρονων επιστημονικών ερευνών και είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται ήδη από την Μινωική εποχή!

Η επιστήμη με τη βοήθεια των βοτάνων για το κρυολόγημα

Τα τρία από τα τέσσερα προτεινόμενα βότανα της Κρητικής γης έχουν ήδη συνδυαστεί σε συγκεκριμένες αναλογίες και διαλυόμενα σε παρθένο ελαιόλαδο έχουν φτιάξει το Cretan IAMA. To Cretan IAMA αποτελεί το αποτέλεσμα πολυετών ερευνών από καθηγητές του Πανεπιστημίου της Κρήτης, που βασιζόμενοι στις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων έφτιαξαν ένα φυτικό σκεύασμα ‘’’σύμμαχο στη φροντίδα του οργανισμού’’ όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Συνίσταται για καταπολέμηση του κρυολογήματος και αποτελεί για εμάς μια ισχυρή απόδειξη της δύναμης των βοτάνων μας.

Για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος η φύση μας έχει δώσει όπλα – συμμάχους, μας έχει χαρίσει τα βότανα που επί αιώνες χρησιμοποιούνταν από τους προγόνους μας για αυτό ακριβώς το σκοπό. Μια ισορροπημένη διατροφή – στα πρότυπα της Κρητικής – σε συνδυασμό με βοτανικά τσάγια συμβάλλουν αναμφίβολα στην ενδυνάμωση και θωράκιση του οργανισμού. Προτιμήστε ζεστά ροφήματα σε απλές γεύσεις ή και σε συνδυασμό μεταξύ τους, σκέτα ή με λίγο μέλι και χαρίστε στον εαυτό σας, υγεία και απόλαυση.

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Βότανα

Συνταγές

Νέα & Ανακοινώσεις

Ευχαριστούμε πολύ τα παρακάτω websites για τη συνδρομή τους σε επιπρόσθετο, ελεύθερο φωτογραφικό υλικό (free stock) που χρησιμοποιείται στην ιστοσελίδα μας:

Pixabay.com
Pexels.com
Unsplash.com
Freepik.com
Canva.com
Adobe.com
Σταύρος Δεβεράκης (Φωτογράφος)

Κερδίστε έκπτωση -15%

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για βότανα, συνταγές, αποκλειστικές προσφορές και για να λάβετε μία έκπτωση -15% για την πρώτη παραγγελία σας!